A-
A+

Fler besökte bokmässan på distans

Bokmässan hade mindre än en tiondel av sitt vanliga besökarantal på plats i Göteborg, men desto fler deltog på distans.
Bokmässan hade mindre än en tiondel av sitt vanliga besökarantal på plats i Göteborg, men desto fler deltog på distans.
LitteraturTT

Tusentals människor besökte årets bokmässa, om än på distans. Arrangörerna gläds, men tycker att mässhallarna ekade väl tomma.

Det fysiska mötet är överordnat. Vi behöver det myllrande mässgolvet, vi behöver ses för att prata om litteratur och bildning, säger mässansvariga Frida Edman till TT.

Annons

Annons

Bokmässan fick lov att begränsa antalet besökare i år.
Bokmässan fick lov att begränsa antalet besökare i år.

Med anledning av de ännu rådande restriktionerna hölls årets bokmässa med ett hybridupplägg som lockade besökare på två fronter: drygt 6 700 besökare var på plats i Svenska mässan i Göteborg, medan omkring 10 000 pass såldes till den digitala tjänsten Bokmässan Play.

Baserat på det intresset är det något som arrangörerna vill fortsätta med.

Men det är klart att för alla oss som har varit på plats har det hela varit en smärtsam påminnelse om hur det hade kunnat vara om vi inte levt i en pandemi, påminda om hur mycket detta betyder för oss alla, säger Bokmässans ansvariga Frida Edman.

"Lite friktion emellanåt"

Totalt var 6 709 besökare fysiskt i Svenska mässan i Göteborg under de fyra dagarna, ungefär som förväntat. Innan pandemin, i september 2019, kom totalt fler än 86 000 dit.

Möjligheterna att vara litteraturens stora samlingsplats har varit begränsade.

Då har det verkligen varit viktigt att göra det vi kan. Vi ville inte göra det enkelt för oss och ställa in, utan i stället ställa om och bibehålla bokmässans aktualitet, säger Frida Edman.
Under dagarna har våra största samtidsfrågor diskuterats, och det har varit lite friktion emellanåt. Jag tycker att mässan behåller sin position som Nordens största kulturevenemang även framöver.

TT: Vad var dina personliga höjdpunkter?

Jag lyssnade på ett samtal med Sofi Oksanen som jag tyckte var väldigt intressant och som utmanade mig i föreställningen av en kvinna och en kvinnas rätt till sin egen kropp. Jag tycker också att det blev spänning i samtalet där bland andra Per Svensson och Ann Heberlein samtalade om cancelkulturen, säger Edman.
Det var ett seminarium som är signum för det oväntade mötet under bokmässan.

Annons

Annons

Blickar framåt

Mässan tog till skillnad från förra året betalt av digitala besökare, men det är inte så att en heldigital mässa skulle vara en lyckad affärsmodell, poängterar Frida Edman. Arrangörerna ser det som en investering för att nå fler människor även utanför framtida myllrande mässgolv.

Ett sådant golv ser Edman framför sig om ett år. Då kommer klimatkrisen vara ett tema.

Vi kan redan konstatera att två tredjedelar av mässytan är bokad till nästa år, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.