A-
A+

Fler gravida använde cannabis under pandemin

Forskarna bakom studien uppmanar vårdpersonal att upplysa gravida om de risker cannabisbruk utgör för fostret. Arkivbild.
Forskarna bakom studien uppmanar vårdpersonal att upplysa gravida om de risker cannabisbruk utgör för fostret. Arkivbild.
HälsaTT

Cannabisbruk bland gravida i Kalifornien, USA, ökade med över 20 procent under pandemin. Bruket bland gravida har ökat successivt de senaste decennierna, men stegrats under månaderna med covid.

Annons

Annons

Av omkring 100 000 urinprov, som lämnats för screening i Kalifornien sedan pandemins intåg fram till årsskiftet, visade 8,14 procent spår av cannabisbruk vid analys. Det är en ökning med över 20 procent sedan tiden innan covid drabbade världen, då cannabisrester kunde påvisas i 6,75 procent av urinproven.

Sedan 2018 är det lagligt för alla över 21 i Kalifornien att konsumera och inneha en mindre mängd cannabis. Men cannabisanvändning bland gravida i USA har kunnat påvisas långt före legaliseringen. Bruket har också ökat under de senaste 20 åren, från uppskattningsvis 3,4 procent 2002 till 7 procent 2017.

Kvinnor som använt cannabis under graviditeten har i andra studier uppgett att det hjälper dem att lindra stress och oro. Forskarna bakom studien, som publicerats i The Journal of the American Medical Association, föreslår just den stress pandemin fört med sig som en förklaring till att bruket ökat.

Cannabisanvändning under graviditeten har bevisats kunna orsaka fosterskador och med studien följer en uppmaning till sjukvårdspersonal att upplysa gravida om riskerna och att föreslå andra metoder för stresslindring.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.