Fler hemmafester väntas på årets hemvändarkväll

Juldagen är årets stora hemvändarkväll. Arkivbild.
Juldagen är årets stora hemvändarkväll. Arkivbild.
InrikesTT

När krogarna stänger tidigt väljer fler att festa hemma på juldagen, tror polisen. Men årets hemvändarkväll ser ändå ut att bli lugnare än vanligt.

Annons

Annons

Annons

Annons

På juldagen flockas traditionellt hemvändare på krogen för att festa och prata gamla minnen. Men polisen räknar med att coronarestriktionerna dämpar partysuget i år.

Krogarna får ju inte servera alkohol efter klockan 20. Folk kommer inte att röra sig ute som vanligt och samlas, säger Maria Linné, presstalesperson på polisregion Nord.

I region Stockholm gör man samma bedömning.

När restaurangerna fick stänga klockan 22 blev det mycket lugnare för oss, och vi tror väl att den utvecklingen fortsätter. Hittills har det varit väldigt lugnt i dag, säger presstalesperson Carina Skagerlind.

Minskad bemanning

I såväl region Syd som Väst har polisen minskat sin bemanning jämfört med vanliga juldagskvällar.

Det brukar annars vara lilla nyårsafton, då alla vill träffas med en hel del problem och bök som följd. Men vi hoppas att folk hörsammar råden och håller sig hemma, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid region Väst.

Att folk stannar hemma innebär dock inte att polisen får gå sysslolös under kvällen.

Man kan tänka sig att det blir en hel del hemmafester istället, och där kan en del stök uppstå. Det är vi beredda på, säger Maria Linné.

Annons

Annons

"Håll ut"

Det betyder visserligen att polisen blir mer utspridd än vanligt. Men det finns flera fördelar mot när stora mängder människor samlas på krogar och klubbar.

Vi får ju mindre folk att ta hand om. Ofta får det inte plats flera hundra deltagare på privata fester. Så det blir nog en annan typ av arbete för oss, säger Christer Fuxborg.

Han uppmanar alla som funderar på att mötas upp med sina hemvändarkompisar att tänka till.

Vi har ett vaccin runt hörnet. Håll ut!
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons