A-
A+

Fler kan få förtidspension om ett par år

Utredaren Samuel Engblom (t.v.) lämnar över förslaget till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Utredaren Samuel Engblom (t.v.) lämnar över förslaget till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
SjukersättningTT

Mellan 5 000 och 10 000 fler årligen bedöms kunna få förtidspension, enligt ett utredningsförslag till mjukare regler.

Men det handlar inte om en återgång till de regler som gällde när kostnaderna skenade på 1990-talet, enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Annons

Annons

Det har blivit allt svårare att få sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension. Det är bakgrunden till att regeringens utredare nu föreslår att reglerna mjukas upp, bland annat för dem som närmar sig pensionsålder.

Det här handlar om människor som byggt upp vårt land och samhälle och som förtjänar trygghet när pensionsålder närmar sig, säger Ardalan Shekarabi på en pressträff.

Kraven för att få sjukersättning är i dag enligt ministern för strikt och antalet som får sjukersättning har minskat kraftigt.

Försäkringskassan larmade redan i november 2017 regeringen om att reglerna är för hårda och tvingar kvar personer med mycket små utsikter till jobb eller bättring i sjukskrivning eller jobbsökande.

Ventil för äldre

Relativt många som efter ett långt arbetsliv slitit ut kroppen tvingas i dag ta ut ålderspensionen tidigare, vilket gör att pensionen blir lägre senare. Kommunals ordförande Tobias Baudin säger till TT att det för många av hans medlemmar handlar om minst åtta procent mer i pension resten av livet om reglerna lättas.

Speciellt tar regelförändringarna sikte på de som är äldre än 60 år. Deras arbetsförmåga ska bara bedömas mot arbeten som de har erfarenhet av eller som är faktiskt tillgängliga för dem – och inte som i dag mot alla jobb som är "normalt förekommande på arbetsmarknaden".

Bra, tycker Baudin.

I dag bedöms en 23-åring på samma sätt som en 63-åring, det är horribelt, säger han.

Annons

Annons

Bedöms öka

Det ska även generellt bli lättare att få sjuk- och aktivitetsersättning, när rätten till dessa ska bedömas mot samma arbetsmarknadsbegrepp som gäller för rätten till sjukpenning. Detta ska minska risken för att personer fastnar i långa sjukskrivningar trots att det inte finns något mer att göra för att förbättra deras arbetsförmåga.

Med de nya reglerna tros mellan 5 000 och 10 000 fler per år beviljas sjukersättning. Ungefär 60 procent av dem bedöms komma från sjukpenningen, de som fastnat i långa sjukskrivningar och som i stället kan få sjukersättning, eller i dagligt tal förtidspension. Över en 20-årsperiod kan det enligt utredningen handla om 150 000 fler med sjukersättning.

Inte tillbaka

Både Samuel Engblom och Shekarabi poängterar att regellättnaderna inte ska medföra en tillbakagång till de stora horder av förtidspensioneringar som gällde för runt 20 år sedan och som blev en dyr nota för skattebetalarna. I början av 2000-talet var tio procent av befolkningen i åldersgruppen 16-64 år förtidspensionerade. De gamla reglerna hade mer inslag av arbetsmarknadsskäl som bakgrund till de betydligt högre volymerna av förtidspensioneringar som gällde då.

För regeringen har det varit angeläget att få fram förslag som kan beslutas före nästa val och före det att den vanliga pensionsåldern höjs 2023.

Blir inte det här verklighet, då måste den höjda pensionsåldern stoppas, säger Tobias Baudin.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!