A-
A+

Fler kan få plugga och praktisera utomlands

Fler ska få möjlighet att göra utbyte utomlands när EU storsatsar på utbytesprogrammet Erasmus+. Arkivbild.
Fler ska få möjlighet att göra utbyte utomlands när EU storsatsar på utbytesprogrammet Erasmus+. Arkivbild.
InrikesTT

Praktik på ett hotell i Spanien eller studier på ett universitet i Paris – fler ska få möjlighet till utbyte utomlands. Det vill EU se till och utökar satsningarna på utbytesprogram till 264 miljarder de närmsta sju åren.

Annons

Annons

En ny version av EU:s utbytesprogram Erasmus+ ska ge tusentals fler möjlighet att studera utomlands. Nytt för programperioden åren 2021–2027 är att grundskole- och gymnasieelever omfattas.

Skolor som vill samarbeta med andra skolor inom EU kan söka medel för det. Det kan vara klassutbyten, gemensamma projekt eller något särskilt ämne man vill samarbeta kring, säger Daniel Edquist, programdirektör för Erasmus+ i Sverige, och fortsätter:
Det kan också vara enskilda elever som vill göra utbyte eller praktik i andra länder.

Erasmus+ riktar sig till alla elever i grundskolan och universitet samt lärare. Redan nu har 138 utbildningsorganisationer i Sverige fått ackreditering för att få finansiering från Erasmus+ under de närmaste sju åren.

Tusentals fler kan söka bidrag

Det är Universitets- och högskolerådet (UHR) som samordnar utbyten, studier och praktik utomlands. Förra programperioden (år 2014–2020) delades 2,6 miljarder ut i bidragsmedel från Erasmus+, en siffra som väntas öka ordentligt de närmsta åren.

Kommissionen har haft en vision om att tre gånger så många ska kunna söka stöd. Det skulle innebära tusentals elever inom skola, yrkesutbildning och högskola, säger Daniel Edquist.

TT: Kan du ge något fler exempel på vad man kan få bidrag för?

Det finns möjligheter att söka praktik i andra länder inom EU, från två veckor och uppåt. Ett typexempel kan vara att elever på en yrkesförberedande utbildning gör praktik fyra veckor på ett hotell i Spanien, eller inom tysk bilindustri. Alla yrkesförberedande utbildningar har praktik och den kan man då göra utomlands.

EU:s totala sjuårsbudget för utbytesprogrammet Erasmus+ utökas från 153 miljarder kronor till 264 miljarder kronor för att finansiera satsningen. De uttalade förhoppningarna är att stärka unga européers kompetens, göra dem mer delaktiga i samhället och stärka Europas konkurrenskraft efter coronapandemin.

Annons

Annons

Storbritannien faller bort

I och med Brexit har Storbritannien avsagt samarbetet med Erasmus+ och startat egna utbytesprogram. På grund av det kommer det finnas färre möjligheter till brittiskt utbyte framöver även om inte dörren är helt stängd.

Inom yrkesutbildning och högskoleutbildning kan man fortfarande skicka studenter till praktik och studier i Storbritannien. Det finns en öppning i Erasmus+ för just det.

Nytt blir dock att svenska studenter behöver söka visum och uppehållstillstånd om man planerar att stanna i längre än sex månader. Andra projekt som tidigare kunnat genomföras via Erasmus i Storbritannien kommer att avslutas när avtalen löper ut.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!