A-
A+

Fler konsekvenser efter skandalen i Chicago

Joel Quenneville lämnar sitt tränaruppdrag i Florida. Arkivbild.
Joel Quenneville lämnar sitt tränaruppdrag i Florida. Arkivbild.
IshockeyTT-Reuters

Joel Quenneville lämnar sitt uppdrag som tränare för NHL-klubben Florida Panthers.

En oberoende utredning har slagit fast att han tystat ned sexuella övergrepp mot en dåvarande spelare i Chicago Blackhawks 2010.

Samtidigt meddelar den nordamerikanska ishockeyligan att de inte straffar Chicagos dåvarande assisterande tränare Kevin Cheveldayoff.

Annons

Annons

Det var under Stanley Cup-slutspelet 2010 som den då 20-årige Kyle Beach ska ha utsatts för sexuella övergrepp av Chicagos dåvarande videocoach Brad Aldrich.

Enligt utredningen kände flera personer i klubbledningen, bland annat Quenneville, till anklagelserna – men valde att inte agera. Ordföranden John McDonough var orolig för den negativa publiciteten.

"Svek Kyle"

Quenneville ledde Chicago till seger i slutspelet det året, och ytterligare två gånger under sin tid i klubben. Han tog därefter över Florida 2019.

Nu väljer han att stiga åt sidan efter ett möte med NHL:s kommissionär Gary Bettman.

"Mitt tidigare lag (Chicago) Blackhawks svek Kyle och jag är skyldig till min del i det", skriver Quenneville i ett uttalande och fortsätter:

"Jag vill reflektera över hur allt det här hände och ta tid till att utbilda mig själv för att säkerställa att hockeyn är en säker plats för alla."

Annons

Annons

Vill ta bort pokalnamn

Även Chicagos nuvarande ordförande Matt Caldwell och vd säger att klubben har svikit Kyle Beach.

"Det säger sig självt att tillvägagångssättet som beskrivs i utredningen är problematiskt och oförlåtligt", säger han i ett uttalande.

Kevin Cheveldayoff, som var assisterande tränare i Chicago 2010 och numera är general manager i Winnipeg Jets, hade ett möte med Bettman under fredagen. Efter mötet meddelade NHL-kommissionären att Cheveldayoff inte straffas.

"Kevin Cheveldayoff var inte en del av Blackhawks primära ledarskap 2010, därför kan jag inte tillskriva honom något ansvar för klubbens agerande, eller brist på agerande", säger Gary Bettman.

Kyle Beach skriver i ett inlägg på Twitter att det här bara är början på en längre juridisk process.

"Även om resultatet från den oberoende utredningen har släppts, och (Chicago) Blackhawks har bett om ursäkt, så har min kamp bara börjat eftersom Blackhawks fortsätter att förstöra mitt fall i rätten", skriver i dag 30-årige Beach.

Chicagos ägare Rocky Wirtz vill att Brad Aldrich namn tas bort från Stanley Cup-pokalen som en konsekvens av övergreppen.

"Samtidigt som det aldrig går att ändra på det han gjort, känns det fel att lämna kvar hans namn på idrottens mest prestigefyllda trofé", skriver Wirtz i ett brev som ESPN tagit del av.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.