A-
A+

Fler länder ska omfattas av inreseförbudet

En informationsskylt som ber folk att hålla avstånd på Arlanda flygplats. Arkivbild.
En informationsskylt som ber folk att hålla avstånd på Arlanda flygplats. Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen ska i dag fatta beslut om utökat inreseförbudet till Sverige.

USA, Israel och fyra andra länder kommer inte längre att undantas.

Annons

Annons

Orsaken är det kraftigt försämrade smittspridningsläget som råder i de här länderna, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Regeringen beslutar i dag om ändringen i förordningen om tillfälligt inreseförbud till Sverige. Den träder i kraft 6 september och gäller till 31 oktober om inget annat meddelas.

Bakgrunden är nya rekommendationer från EU till medlemsstaterna om ändringar i det tillfälliga inreseförbudet. Sverige har hela tiden följt sådana rekommendationer.

Det tillfälliga inreseförbudet innebär att en utlänning som reser från ett annat land än en EU- eller EES-stat, eller Schweiz, kan nekas inresa till Sverige.

I en bilaga till förordningen har dock vissa länder undantagits från förbudet. Men nu stryks USA, Israel, Kosovo, Libanon, Montenegro och Nordmakedonien från den bilagan.

Israel var tidigt ute med ett stort vaccinationsarbete, men de har också stora grupper som inte är vaccinerade och där har vi stor smittspridning, säger Damberg.

I och med dagens regeringsbeslut kommer personer bosatta i de sex länderna inte att undantas från reseförbudet enbart för att de är bosatta där.

Däremot kan de fortfarande omfattas av andra undantag, till exempel om de har uppehållstillstånd i Sverige, har särskilda behov eller ska utföra nödvändigt arbete.

Det finns ett antal länder som Sverige har nära relationer till. Där kommer regeringen nu att undersöka möjligheten att undanta fullvaccinerade bosatta i vissa tredje länder, säger Damberg.
Jag tänker i första hand på Storbritannien, men även USA, även om USA är mer komplext och många delstater har väldigt olika regler.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!