A-
A+

Fler magsjuka av färsk kyckling

De senaste veckorna har antalet personer som insjuknat i campylobacterinfektion ökat. Arkivbild.
De senaste veckorna har antalet personer som insjuknat i campylobacterinfektion ökat. Arkivbild.
SmittaTT

Fler personer har de senaste veckorna blivit magsjuka av campylobacter. Utbrottet kopplas till att smittan ökat hos slaktkycklingar.

Annons

Annons

De flesta som blir sjuka av campylobacter insjuknar akut med diarréer, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

De senaste veckorna har fallen blivit fler. Sedan slutet av juli har mellan 160 och 200 personer smittats varje vecka, vilket är höga siffror, enligt Folkhälsomyndigheten.

Campylobacter ökar alltid på sommaren, och mycket talar för att det finns ett direkt samband med att smittan också ökar i slaktkycklingflockar under den perioden.

"Tidigare år har jämförelser genomförts av campylobacter från färsk kyckling köpt i butik under sommaren med campylobacter från sjukdomsfall hos människa under motsvarande period. De har visat att cirka en tredjedel av sjukdomsfallen kan kopplas till färskt kycklingkött", säger Rikard Dryselius, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Svensk kyckling tycks inte vara bättre – från juli har det observerats en uppgång i förekomst av campylobacter även hos svenska flockar.

För att minska risken för smitta gäller det att hålla god hygien i köket när rå kyckling hanteras.

Det handlar om att följa de vanliga råden – att tvätta händerna direkt efter det att man hanterat rått kött, diska köksredskap och skärbrädor, steka igenom kyckling ordentligt och hålla isär rått kycklingkött och andra livsmedel som exempelvis sallad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!