A-
A+

Fler överlever hjärtstopp

Chansen att överleva plötsligt hjärtstopp har ökat – utvecklingen har dock stannat av. Arkivbild.
Chansen att överleva plötsligt hjärtstopp har ökat – utvecklingen har dock stannat av. Arkivbild.
MedicinTT

Chansen att överleva plötsligt hjärtstopp har ökat kraftigt på 30 år.

Den positiva utvecklingen har dock stannat av det senaste decenniet, samtidigt som antalet svårbehandlade fall ökar, enligt en ny studie.

Annons

Annons

Plötsligt hjärtstopp drabbar cirka 10 000 personer i Sverige varje år och är den vanligaste dödsorsaken hos personer med diabetes, hjärtsvikt eller kranskärlssjukdom.

De flesta fallen, tre av fyra, inträffar i de drabbades vardag och har ofta dödlig utgång.

Tack vare hjärt-lungräddning och hjärtstartare har chanserna att överleva plötsligt hjärtstopp som inte inträffar på ett sjukhus dock mer än fördubblats på 30 år, enligt en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Längre utryckningstider

"Vid hjärtstopp utanför sjukhus är det sannolikt den ökade förekomsten av personer som tränats för att utföra hjärt-lungräddning som drivit på den positiva utvecklingen", säger Araz Rawshani, en av forskarna bakom studien.

Överlevnaden har enligt studien ökat till en nivå på cirka elva procent. Hela förbättringen skedde dock under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.

Enligt forskarna har utvecklingen sedan dess stannat av dels för att ambulansernas utryckningstider ökat, dels för att andelen relativt lätta fall av plötsligt hjärtstopp har minskat.

Annons

Annons

Svårare fall

Framöver befarar forskarna att antalet svårbehandlade fall kommer att öka ännu mer.

"Studien pekar på att hälso- och sjukvården, från ambulanssjukvård till vård efter återupplivning, kommer att möta nya och svåra utmaningar under de kommande åren, med en patientpopulation som blir allt svårare att återuppliva", säger Araz Rawshani.

Överlevnaden vid hjärtstopp på sjukhus har också ökat, till cirka 35 procent. Ökningen har i de fallen främst skett från 2010 och beror enligt forskarna på bättre färdigheter och resurser.

I studien, som publicerats i European Heart Journal, ingår data som omfattar drygt 130 000 fall.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.