Fler på äldreboenden oroliga och ensamma

Besöksförbudet på äldreboenden under coronapandemin kan vara en orsak till att fler på äldreboenden upplever ångest och ensamhet. Arkivbild.
Besöksförbudet på äldreboenden under coronapandemin kan vara en orsak till att fler på äldreboenden upplever ångest och ensamhet. Arkivbild.
HälsaTT

Oro, ängslan, ångest och ensamhet har ökat hos personer i särskilt boende för äldre jämfört med tidigare år. Det visar en enkät från Socialstyrelsen.

Annons

Annons

Undersökningen "Vad tycker du om äldreomsorgen?" har genomförts varje år sedan 2013. Enkäten skickas till personer äldre än 65 år som bor hemma med stöd av hemtjänst eller på ett särskilt boende för äldre.

I år besvarades enkäten mellan mars och maj och årets undersökning visar att en större andel personer på särskilt boende än tidigare upplever besvär av oro, ängslan, ångest och ensamhet, enligt ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

"Vi har fått signaler från bland annat personalen inom äldreomsorgen och från närstående att covid-19-pandemin, och besöksförbudet specifikt, har ökat de här besvären", säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen, enligt pressmeddelandet.

Andelen personer som svarat att de har lätta besvär av ängslan, oro eller ångest har ökar från 48 procent till 51 procent sedan förra året.

Andelen som svarat att de har svåra besvär är på samma nivå som förra året, 12 procent. När det gäller de som då och då besväras av ensamhet syns en ökning från 47 till 50 procent. De som ofta besväras av ängslan, oro eller ångest har ökat från 18 till 19 procent.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons