A-
A+

Fler partier men färre kandidater i årets val

Valsedlar i ett röstbås. Arkivbild.
Valsedlar i ett röstbås. Arkivbild.
PolitikTT

Det råder ingen brist på partier att välja bland i årets lokalval till regioner och kommuner.

Men kandidaterna är färre än i förra valet, visar en rapport från Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Annons

Annons

Enligt SKR:s rapport, som baseras på uppgifter från Valmyndigheten, ser det ut att bli minst 51 833 personer som kandiderar till kommunfullmäktige på söndag – omkring 1 400 färre kandidater än 2018.

I valet till regionfullmäktige har däremot antalet kandidater ökat något, med 170 personer till 12 599 kandidater. Totalt sett ställer alltså färre personer upp till region- och kommunvalen.

Antalet partier som ställer upp har ökat till samtliga val i år. 321 partier ställer upp i valet till kommunfullmäktige jämfört med 299 partier förra valet. 122 partier ställer upp till regionfullmäktige, jämfört med 102 i förra valet.

Balansen mellan män och kvinnor på förtroendevalda poster kommer, förstås, att bestämmas av söndagens val. Under mandatperioden 2018–2022 har män varit i majoritet. På regionnivå har 57 procent av de förtroendevalda varit män och på kommunnivå är 52 procent män.

Överlag är det jämnare mellan könen i de yngre åldersskikten än de äldre.

Notera att Valmyndighetens siffror hämtades in 12 augusti och att antalet kandidater och partier kan ha ändrats sedan dess.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.