Fler prov utlovas i coronadrabbade Uppsala

Med hjälp av ett laboratorium i Stockholm ska provtagningen i Uppsala län utökas och bli snabbare. Arkivbild.
Med hjälp av ett laboratorium i Stockholm ska provtagningen i Uppsala län utökas och bli snabbare. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Annons

Annons

Smittspridningen av covid-19 har ökat i Uppsala län. Samtidigt har invånare med coronasymptom haft svårt att få tid för provtagning, eftersom laboratoriet inte hunnit med alla tester, rapporterar SVT Nyheter Uppsala .

Nu ska laboratoriekapaciteten fördubblas, uppger SVT. Region Uppsala har gjort en överenskommelse med Folkhälsomyndigheten om att analysera covidtester i ett laboratorium i Stockholm, med start nästa vecka.

I dagsläget analyserar regionen cirka 5 000 prover i veckan. Labbet i Stockholm ska på sikt kunna analysera runt 4 000 prover i veckan.

Johan Lindh, sektionschef för klinisk mikrobiologi på Akademiska sjukhuset i Uppsala, utlovar även mer effektivitet på plats i Uppsala.

Vi försöker utveckla metoderna så att en robot i allt större utsträckning gör personalens jobb. Samtidigt rekryterar vi ny personal, säger Johan Lindh till SVT.

Med anledning av smittan i Uppsala har lokala allmänna råd införts. Invånare uppmanas att undvika kollektivtrafik och fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons