A-
A+

Fler rattfulla åker fast vid gränskontroller

Än så länge har 569 rattonyktra förare stoppats i år, vilket kan jämföras med 426 under hela 2021. Arkivbild.
Än så länge har 569 rattonyktra förare stoppats i år, vilket kan jämföras med 426 under hela 2021. Arkivbild.
BrottTT

Antalet personer som stoppas alkohol- eller drogpåverkade i gränskontroller har ökat med 33 procent det senaste året, skriver Tullverket i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Än så länge har 569 rattonyktra förare stoppats av Tullverket i år, vilket kan jämföras med att 426 stoppades under hela 2021. Det finns inte heller något annat år där fler personer har blivit stoppade för rattfylleri, enligt den statistik som Tullverket fört sedan 2016.

Oscar Lindvall, som är biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd, tror att en drogliberal trend ligger bakom ökningen av drograttfylleri i Sverige.

"Det pågår en diskussion och normförskjutning i flera europeiska länder om att legalisera cannabis och det kommer såklart leda till att vi kommer att möta fler förare i trafiken som är drogpåverkade", säger han i pressmeddelandet.

Tullverket finner det även oroväckande att en tredjedel av personerna som stoppas rattonyktra är yrkeschaufförer. De använder sig även i högre grad av amfetamin för att hålla sig vakna när de kör långa turer, vilket Oscar Lindvall beskriver som fullkomligt livsfarligt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.