A-
A+

Fler rutter för SAS i höst

SAS-flygplan på Kastrups flygplats. Arkivbild.
SAS-flygplan på Kastrups flygplats. Arkivbild.
EkonomiTT

SAS ökar nu upp sitt linjenät och är tillbaka på samma nivå som före pandemin. Antalet flygningar är dock fortfarande långtifrån lika många som under hösten 2019.

Annons

Annons

Arlanda–Sundsvall blir nu den sista svenska inrikesdestinationen som återupptas med start i september, meddelar flygbolaget. Samtidigt ökar också antalet flygningar mellan huvudstäderna Oslo, Stockholm och Köpenhamn.

Vi täcker nu vårt nätverk men det är fortsatt en bit kvar till de nivåer som vi flyger i vanliga fall, det vill säga vilken kapacitet planen har och frekvensen på antalet flygningar, säger Freja Annamatz, presschef på SAS till TT.

Återlanserar flyg till USA

Dessutom börjar man nu i höst att återlansera direktflyg till USA från Arlanda och flyger då bland annat till New York och Miami, klassiska turistdestinationer. Samtidigt ligger dock USA:s restriktioner kvar gentemot utländska besökare vilket gör att rena turistresor i praktiken inte är möjliga för svenska resenärer.

TT: Hur ska ni fylla planen om privatresenärer ändå inte har möjlighet att få ta sig till USA?

Det sker en gradvis upptrappning och det är färre avgångar än ett vanligt år. Vi ser dock att det finns en efterfrågan på vad som kallas "nödvändiga resor" där man har rätt att resa till USA. Sedan är det såklart fraktmöjligheter som gör att det blir möjligt. Det är dock långtifrån hur det såg ut före pandemin.

Som exempel anger Freja Annamatz New York där SAS före pandemin hade 28 veckovisa avgångar, i höst kommer det att handla om tolv stycken.

Annons

Annons

Dags för nya vd:n att träda fram

Den 1 september släpper SAS också nya delårssiffror för tredje kvartalet då man visar korten för hur den viktiga sommarsäsongen har utvecklats rent finansiellt. Det blir också nye vd:n Anko van der Werffs första framträdande efter att tagit över efter Rickard Gustafson.

En av huvudfrågorna blir då naturligtvis det ekonomiska läget för bolaget som under pandemin behövt ekonomiskt tillskott, bland annat statligt sådant från Danmark och Sverige. En annan sådan fråga är vilken prognos Anko van der Werff gör för när efterfrågan ska vara tillbaka på normal nivå igen. Tidigare har hans företrädare kommunicerat ut att man inte förväntar sig det förrän tidigast 2022.

Då bolaget är inne i en så kallad tyst period kan inte Freja Annamatz uttala sig i detalj men säger:

Den fortsatta efterfrågan påverkas av restriktioner och hur pandemin utvecklar sig. Det finns en fortsatt osäkerhet trots att vaccinationstakten har ökat.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!