A-
A+

Fler stödåtgärder förlängs

Exempelvis nöjesparker som Gröna Lund som inte kunde ha öppet under 2020 på grund av pandemin får nu möjlighet att söka mer stödpengar.
Exempelvis nöjesparker som Gröna Lund som inte kunde ha öppet under 2020 på grund av pandemin får nu möjlighet att söka mer stödpengar.
EkonomiTT

Fler krisåtgärder till pandemidrabbade företag förlängs.

Nu får exempelvis nöjesparker möjlighet till mer stödpengar.

Annons

Annons

Regeringen har kommit överens med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna om förlängningar av två stödåtgärder som utformats till företag under pandemin.

Perioden för det förstärkta omställningsstödet till företag som särskilt drabbats av begränsningarna för allmänna sammankomster och inreseförbudet förlängs nio månader.

Särskilt drabbade

De som träffas av denna åtgärd är exempelvis nöjesparker som Gröna Lund och Liseberg som fått hålla stängt på grund av restriktionerna. Ett stöd utformades som gällde juni och juli i fjol, men efter en process i EU har det nu kunnat förlängas så att det går att söka stöd för perioden augusti 2020 till april 2021.

Det var ett specialstöd som gällde juni/juli förra året för dem som drabbades direkt av restriktionerna som nu förlängs. Det är jätteviktigt för dem som inte kunnat ha öppet. De fick ju i stort sett näringsförbud, säger Rickard Nordin, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

De företag som inte kunnat bedriva verksamhet alls eftersom allmänna sammankomster med fler än 50 personer, som senare blev 8 personer, inte tillåtits kan få full ersättning för sina fasta kostnader för den angivna perioden.

Andra företag som påverkats av de specifika restriktionerna men kunnat bedriva viss verksamhet kan få upp till 75 procent av fasta kostnader ersatta.

Annons

Annons

Arbetsgivare kompenseras

Dessutom kommer arbetsgivare nu att kunna söka kompensation för sjuklönekostnader i ytterligare två månader, till den 30 juni. Stödet innebär att staten betalar den del av sjuklönekostnaderna som överstiger det normala och omfattar alla arbetsgivare.

Vi ser att smittspridningen ökar nu och det är klart att det kommer att öka sjukfrånvaron. Därför är det viktigt att avlasta de företag som drabbas, säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.

Åtgärderna beräknas kosta staten 2,3 respektive 2,5 miljarder kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!