A-
A+

Fler svenska gripanden efter FBI-infiltration

Polis har kunnat ta del av kriminellas kommunikation över krypteringstjänsten Anom. Totalt rör det sig om 27 miljoner meddelanden, enligt Europol och FBI. Arkivbild.
Polis har kunnat ta del av kriminellas kommunikation över krypteringstjänsten Anom. Totalt rör det sig om 27 miljoner meddelanden, enligt Europol och FBI. Arkivbild.
BrottTT

Polisen i Sverige fortsätter gripa misstänkta brottslingar efter FBI-infiltrationen Anom som blev känd i somras. Totalt 168 personer har frihetsberövats i insatsen, som kommer fortsätta länge än.

Det kommer inte stanna vid de här siffrorna, säger Ted Esplund på Noa.

Annons

Annons

Under måndagen inleddes rättegången i det första stora svenska målet som har sin grund i bevisning från Anom – den krypterade kommunikationstjänst som i hemlighet styrdes av amerikanska FBI och som användes av 12 000 personer, enligt FBI uteslutande kriminella, runt om i världen.

Bevisen från Anom ledde bara i Sverige till 155 gripanden när polis runtom i Europa slog till samtidigt i sina respektive länder i juni i år.

Siffran över personer som frihetsberövats inom insatsen, med namn Trojan Shield, har i dag stigit till 168. Och siffran lär fortsätta stiga, enligt Ted Esplund, projektledare för den svenska delen av Trojan Shield på polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Flera efterlysta

Vi har fortsatt runt ett tiotal som är internationellt efterlysta och som vi på sikt hoppas kunna frihetsberöva, säger han.

De nya gripandena har bland annat tillkommit efter att polisen samkört information från en annan omtalad knäckt krypterad app, Encrochat.

Vi fortsätter att identifiera individer som i juni kanske var okända för oss.

I vissa fall kan det handla om att personers alias på Anom har diskuterats på Encrochat.

I de fallen har de ju gjort det ganska lätt för oss. Men det är olika grader av komplexitet för att nå fram till identifiering.

Det mål som under måndagen gick upp i Solna tingsrätt gäller bland annat grovt narkotikabrott, och enligt Ted Esplund har det varit mycket fokus på just narkotika på Anom.

Det rör sig om stora aktörer med brett internationellt nätverk som verkar över hela världen med sina affärsidéer inom narkotika, säger han.
Men det finns alla ingredienser, från grova våldsbrott till narkotika, penningtvätt och så vidare.

Annons

Annons

Ingen gatueffekt

Men trots att "väldigt betydelsefulla personer" inom den undre världen i Sverige sitter frihetsberövade med anledning av Trojan Shield syns ingen effekt på gatan gällande brottsligheten.

Vi har tagit mycket narkotika men vi har inte hört att det är någon jättepåverkan på pris och liknande. Och när det kommer till våldet har det inte heller synts gällande skjutningar och döda, på kort sikt, säger Ted Esplund.

Däremot kan man vänta sig fler åtal med anledning av insatsen den närmsta tiden.

Jag vågar nästan utlova, men det kommer jag väl få ångra, att det kommer komma åtal varje vecka. Det finns ingen polisregion som inte har Anomärenden hos sig.

TT: Hur länge kommer den här insatsen fortsätta?

Jag kan inte ens överblicka det, utan vi kommer jobba med det här i oöverskådlig tid. Det är långt ifrån någon garanti att man klarat sig undan bara för att polisen inte knackat på än.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.