Fler tror på sjunkande bostadspriser

SEB:s boprisindikator sjunker jämfört med oktober. Arkivbild.
SEB:s boprisindikator sjunker jämfört med oktober. Arkivbild.
BostadTT

Den positiva uppgången ser ut att sakta in – om än på en högre nivå än innan pandemin. Fler tror nu på sjunkande bostadspriser, enligt SEB:s bostadsindikator.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Andelen hushåll som tror på stigande priser har minskat med en procentenhet från oktober till 64 procent. Samtidigt har andelen hushåll som tror på sjunkande priser det kommande året ökat med två procentenheter till nio procent.

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, ligger nu på 55 – en minskning med tre procentenheter jämfört med förra månaden.

"Efter fem månader i rad med stigande boprisförväntningar ser vi nu en liten inbromsning. Den ökade smittspridningen av coronaviruset och en något mer avvaktande syn på den ekonomiska återhämtningen kan spela in. Samtidigt är de faktiska priserna fortsatt stigande och förväntningarna ligger kvar på klart högre nivåer än innan pandemin bröt ut", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande.

Den ökande osäkerheten gör också att fler planerar att binda sin ränta den kommande tremånadersperioden: sex procent, jämfört med två procent förra månaden.

"Det är inte överraskande att fler nu väljer att binda eller planerar att binda räntan. Visserligen är huvudscenariot fortsatt låga räntor under ännu en tid men de blir knappast mycket lägre än de är nu. Dessutom är många bundna bolåneräntor nu lägre än de rörliga så den trygghet som följer med bundna räntor får man nu i praktiken gratis", säger Jens Magnusson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons