A-
A+

Fler tvillingar än någonsin föds i världen

Antalet tvillingar i världen har ökat sedan 1980-talet. Arkivbild.
Antalet tvillingar i världen har ökat sedan 1980-talet. Arkivbild.
VärldenTT

Antalet tvillingar i världen ökar. Enligt en ny studie är ett av 42 födda barn nu en tvilling, rapporterar BBC. Samtidigt tror forskare att toppen är nådd.

Annons

Annons

Varje år föds ungefär 1,6 miljoner tvillingar. Andelen tvillingfödslar har ökat med en tredjedel sedan 1980-talet, från nio till tolv födslar per tusental, enligt studien som leds av forskare från University of Oxford.

Anledningarna är flera, bland annat utvecklingen av ivf, provrörsbefruktning, vilket ökar chansen för tvillingfödslar. Att människor väljer att skaffa barn i högre ålder än tidigare spelar också in, eftersom äldre kvinnor i högre grad föder tvillingar.

Forskarna har jämfört antalet födslar från 165 länder under 2010–2015 med födslar från 112 länder mellan 1980–1985. Det visade sig att tvillingfödslar hade ökat med 32 procent i Asien och 71 procent i Nordamerika.

Afrikanska och asiatiska födslar står dock för 80 procent av alla tvillingfödslar och i Afrika har andelen tvillingar alltid varit högt.

Det föds ett stort antal tvåäggstvillingar i afrikanska länder. Men chanserna att båda tvillingarna överlever är mycket lägre, säger professor Christiaan Monden till BBC.

Det är svårt att förutse om tvillingantalet kommer fortsätta öka i världen, säger studiens forskare.

Resultaten verkar indikera att vi nått en topp i höginkomstländer, speciellt i Europa och Nordamerika. Vi kanske kommer se en kombination av lägre fertilitet, högre ålder vid födseln och ökad provrörsbefruktning. Den första faktorn leder till färre tvillingfödslar, de två sista till fler, säger Gilles Pison, medförfattare till studien, till AFP.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!