A-
A+

Flera Abe-trogna runt Japans nye ledare

Fumio Kishida blir Japans premiärminister i dag. Bild tagen efter hans seger i partivalet i förra veckan.
Fumio Kishida blir Japans premiärminister i dag. Bild tagen efter hans seger i partivalet i förra veckan.
JapanTT-Reuters

Fumio Kishida har tillträtt som Japans premiärminister, med en regering där flera är allierade till expremiärministern Shinzo Abe och den avgående finansministern Taro Aso.

Annons

Annons

Kishida, 64, var tidigare utrikesminister och ses som en person som håller låg profil och söker samarbetslösningar – en del har beskrivit honom som att han saknar karisma. Trots – eller kanske tack vare – den lågmälda framtoningen besegrade han de två motståndarna förra veckan och knep partiledarposten i styrande LDP.

I parlamentets omröstning under måndagen fick Kishida 311 röster, medan oppositionsledaren Yukio Edano fick 124, och klev därmed officiellt in i rollen som premiärminister.

Ett tidigt test för Kishida blir det parlamentsval som den nytillträdde premiärministern utlyst till den 31 oktober. Då får japanerna möjlighet att säga sitt om huruvida han är lämpad för uppdraget, förklarar Kishida.

13 debutanter

Av 20 ministerposter i Kishidas regering kommer 13 att fyllas av personer som tidigare inte varit ministrar, enligt medieuppgifter.

Det är många nya ansikten, men jag får inte intrycket att de kommer att få Kishidas popularitet att växa mycket, säger politiska analytikern Atsuo Ito.

Bland dem som står Abe nära kan nämnas den nye partisekreteraren för LDP, Akira Amari, liksom utrikesminister Toshimitsu Motegi och försvarsminister Nobuo Kishi, där de båda sistnämnda behåller sina poster. Aso väntas ersättas av sin svåger, Shunichi Suzuki, som bland annat varit OS-minister.

Annons

Annons

Tre kvinnor

Abes tidigare utbildningsminister Hirokazu Matsuno kommer också att få en nyckelroll, liksom Koichi Hagiuda. Nuvarande utbildningsministern och Abe-allierade Koichi Hagiuda väntas byta portfölj och bli handels- och industriminister.

(Fumio Kishida) vann valet med stöd av Abe och Aso, så nu är det dags för honom att återgälda tjänsten. Det är inte läge att bryta med dem, säger Ito.

Tre kvinnor – en mer än i dag – väntas få ministerposter, men inte några inom något av de tyngre ansvarsområdena.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.