A-
A+

Flera åtalas för gängmord i Hjulsta

Polisens tekniker arbetar efter att två män skjutits på en innergård i Hjulsta i augusti 2021. Arkivbild.
Polisens tekniker arbetar efter att två män skjutits på en innergård i Hjulsta i augusti 2021. Arkivbild.
BrottTT

En sköts ihjäl, en annan överlevde ett skott i huvudet. Nu åtalas tre män för mord i vad som beskrivs som en uppgörelse mellan två gäng i Järva i nordvästra Stockholm.

Två åtalas även för en dödsskjutning tre månader tidigare.

Annons

Annons

I slutet av augusti förra året inträffade flera skjutningar på kort tid i Järvaområdet.

På kvällen den 29 augusti skedde en skjutning vid Tensta allé. Ingen skadades, men efter midnatt skedde ytterligare en skjutning i grannförorten Hjulsta. Denna gång blev två män i 20-årsåldern skjutna i huvudet. En av dem dog, den andra överlevde.

Min uppfattning är att det rör sig om en konflikt mellan två grupperingar i Järvarområdet, säger åklagare Carl Mellberg till TT.

Skulle slå tillbaka

De som sköts tillhörde den gruppering som blev beskjuten i Tensta. Enligt polisen slöt de upp i Hjulsta för att slå tillbaka. Med sig hade de komradioapparater, skyddsvästar och vapen. Men hämnden gick inte som planerat, utan de blev själva angripna.

Tre män från den andra sidan åtalas nu för mord och mordförsök. En av dem kopplas till det rivaliserande gänget. Även hans bror åtalas. Den tredje, en dansk medborgare, kopplas till en systerorganisation i Danmark.

Mannen som sköts och överlevde är även misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott, säger Carl Mellberg.

Upprinnelsen till konflikten mellan de två rivaliserande gängen är en fortsättning på en långdragen konflikt mellan två andra ökända gäng i Järva.

Enligt polisen så har den konflikten fortsatt mellan de nu två aktuella grupperingarna som har stått på varsin sida, säger Mellberg.

Annons

Annons

Ytterligare mord

Två män i en av grupperingarna åtalas för ytterligare ett mord tre månader tidigare, då en man sköts ihjäl med flera skott i Hjulsta. Motivet är oklart – polisen har inte kopplat det till någon pågående konflikt.

Enligt polisen tillhör de åtalade en gruppering som ägnar sig åt kontraktsmord.

Däremot är det inte sagt att detta rör sig om ett kontraktsmord, det kan jag inte säga med säkerhet, säger Mellberg.

En av männen åtalas för mord i båda fallen. Han åtalas även för grovt vapenbrott, med anledning av ett upphittat vapen i Tensta i augusti förra året.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.