A-
A+

Flera döda i Myanmar – slog tillbaka med armborst

Protesterna fortsätter i Myanmar. Under lördagen dödades flera människor efter en sammandrabbning mellan bybor och militärjuntan. Arkivbild.
Protesterna fortsätter i Myanmar. Under lördagen dödades flera människor efter en sammandrabbning mellan bybor och militärjuntan. Arkivbild.
MyanmarTT-AFP-Reuters

Flera människor har dödats efter att ha gjort motstånd mot militärjuntan i Myanmar.

Enligt lokala medier var de boende i orten bland annat beväpnade med armborst.

Annons

Annons

Annons

Annons

Militärjuntans egen tv-kanal MRTV uppger att tre personer har dödats och att två andra har gripits. Nyhetsbyrån AFP rapporterar om 12 civila dödsoffer, medan lokala medier rapporterar om så många som 20 döda.

Det är i så fall den potentiellt högsta dödssiffran under en dag på nästan två månader i landet, som har skakats av utbredda protester och brutal repression sedan militärkuppen 1 februari.

Uppgifter om upprinnelsen till sammandrabbningen, som ägde rum i orten Hlayswe vid floddeltat Irrawaddy, går isär. Enligt nyhetsbyrån Reuters hade militärjuntan anlänt till platsen med 100 soldater för att gripa lokala motståndsmän, enligt AFP var militärerna där för att beslagta vapen.

Folket här har bara armborst och det är många döda på folkets sida, säger en person som bor i orten och som vill vara anonym till AFP.

Enligt militärjuntans egen tv-kanal var de boende i orten beväpnade med luftgevär och pilar. Lokala medier uppger att de även använde sig av någon form av katapulter, utöver armborst.

Orten ligger ungefär 15 mil nordväst om Myanmars största stad Rangoon.

Hittills har omkring 800 personer dödats i oroligheter sedan militärkuppen, enligt regionala människorättsorganisationer. Militären hävdar en klart lägre dödssiffra.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss