A-
A+

Flera dödsfall efter översvämningar

Störtflod i den grekiska staden Volos på tisdagen.
Störtflod i den grekiska staden Volos på tisdagen.
GreklandTT-AFP

Minst elva personer har dött efter de kraftiga skyfall som orsakat översvämningar som i sydöstra Europa.

Annons

En gata i Istanbul efter att översvämningarna lättat.
En gata i Istanbul efter att översvämningarna lättat.

Grekland, där brandförsvaret de senaste veckorna har kämpat mot stora skogsbränder, har under veckan drabbats av häftiga skyfall som orsakat skred och översvämningar.

Bergen i (regionen) Magnesia fick mellan 600 och 800 millimeter regn under ett dygn, säger Dimitris Ziakopoulos på Greklands departement för klimatkrisen.

Mängden nederbörd motsvarar mer än ett års regn och enligt Ziakopoulos har liknande siffror aldrig förr uppmätts i landet.

Ovädret, döpt till Daniel, har pågått sedan i måndags och främst drabbat mellersta delarna av landet, i synnerhet runt staden Volos.

Minst två personer har dött och fyra saknas. En man i 50-årsålderna omkom när han sveptes med i en störtflod.

Polis har stängt vägarna till Volos, där de flesta bostäder varit strömlösa sedan i tisdags, och förbjudit trafik till flera byar i närheten.

Ovädret väntas pågå över åtminstone torsdagen, och då nå Aten.

I Turkiet rapporteras Istanbuls gator ha vattenfyllts. Värst drabbats ska dock staden Kirklareli vid gränsen mot Bulgarien vara, där minst fyra personer har dött i ovädrets spår.

På andra sidan gränsen, söder om staden Burgas, har kustområdet vid Svarta havet fått regnmassor som inte setts på nära 30 år.

Det här är en katastrofplats. Rasrisken vid de branta backarna runt kusten är en enorm fara, säger premiärminister Nikolaj Denkov efter att tre personer dött i samband med översvämningarna i Bulgarien.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.