A-
A+

Flera EU-länder uppges vilja tillverka Sputnik

En dos Sputnik-vaccin görs redo att stickas i en arm. Arkivbild.
En dos Sputnik-vaccin görs redo att stickas i en arm. Arkivbild.
EUTT:s korrespondent

Intresset för det ryska Sputnik-vaccinet växer i EU. Men än finns inga formella förhandlingar om gemensamma inköp.

Enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström förs det samtal med svenska företag om tillverkning av vaccinet.

Annons

Annons

Företag i Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland har undertecknat avtal för att tillverka det ryska vaccinet Sputnik V, berättas i ett pressmeddelande från Rysslands fond för direktinvesteringar (RFPI).

"Det här möjliggör direkta leveranser av Sputnik V till EU:s inre marknad efter det har godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA", heter det från fonden, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Det har tidigare rapporterats om att en fabrik i Italien kommer att producera Sputnik V från och med i sommar.

Vaccinsamordnaren Richard Bergström säger att det även förs diskussioner med svenska företag om tillverkning.

Det pågår seriösa samtal mellan Sputnik och några tillverkare i Sverige. Mer än så kan jag inte säga, säger han till DN.

RFPI – som förkortas RDIF på engelska – hanterar Sputnik-vaccinet internationellt i förhandlingar med länder över hela världen.

"Inga diskussioner"

EMA har nyligen inlett sin granskningsprocess av det ryska vaccinet, men väntas inte kunna ge ett allmänt EU-klartecken förrän tidigast i maj.

Samtidigt har bland andra Ungern och Slovakien gått före och gett Sputnik nationella så kallade nödgodkännanden.

Det ryska vaccinet finns än så länge inte med bland de vaccin som EU-kommissionen gemensamt upphandlat för EU-länderna. Förhandlingar kan dock komma att inledas – om tillräckligt många EU-länder ber om det.

Det pågår inga diskussioner just nu, men medlemsstaterna kan när som helst bestämma sig för att utöka vaccinportföljen, säger kommissionstalesmannen Stefan De Keersmaecker på en pressbriefing i Bryssel.

Annons

Annons

Politiskt känsligt

Vissa EU-länder – främst Polen, Estland, Lettland och Litauen – är samtidigt av politiska skäl starkt skeptiska till en beställning från Ryssland. Relationerna mellan Bryssel och Moskva har varit iskalla sedan kriget bröt ut i östra Ukraina och den ryska annekteringen av den ukrainska Krimhalvön 2014.

Somliga säger att de inte vill ge dem (Ryssland) den här propagandasegern, andra ser det som en möjlighet att visa att vi ändå kan samarbeta, säger en EU-diplomat till nyhetsbyrån Reuters.

Även om EU-kommissionen skulle göra en gemensam beställning av Sputnik V är det samtidigt fortsatt upp till varje enskilt medlemsland om man vill köpa vaccinet eller inte.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!