A-
A+

Flera fjolårsfavoriter i Eurovision

Senast någon vann Eurovision var 2019 när Nederländernas Duncan Laurence tog hem tävlingen. Förra årets ställdes tävlingen in till följd av pandemin. Arkivbild.
Senast någon vann Eurovision var 2019 när Nederländernas Duncan Laurence tog hem tävlingen. Förra årets ställdes tävlingen in till följd av pandemin. Arkivbild.
MelodifestivalenTT

Fartfyllda bidrag från fjolårets favoriter – Sveriges representant Tusse Chiza möter tufft motstånd i Eurovision.

En av konkurrenterna är Islands Dadi Freyr.

Annons

Annons

Eurovision Song Contest ställdes in 2020 till följd av pandemin, men nu är det dags för de nedstängda länderna i Europa att ladda om för en ny omgång, virusspridningen till trots.

Ronny Larsson, som utgör den ena halvan av tidningen QX:s "Schlagerprofilerna", är förvånad över antalet peppiga och fartfyllda bidrag i tävlingen.

Jag trodde att det skulle vara mycket deppiga låtar eftersom vi har haft ett ganska tungt år, men jag tycker inte att det speglar startfältet, säger han.

Många av fjolårets artister återvänder i tävlingen, bland andra den isländska favoriten Dadi Freyr, som fick en superhit 2020 med den funkiga "Think about things", och Litauens The Roop, som nu tävlar med det fartfyllda discoinfluerade numret "Discoteque". Även favoriten Schweiz Gjon's Tears är tillbaka, samt Greklands Stefania och Storbritanniens James Newman.

Det finns en fara med att ta med gamla artister som har blivit uttagna med en låt och sedan kommer tillbaka året efter. Frågan är, vad ställer man upp med som kan matcha det? Man vill inte göra exakt samma låt, men inte heller sticka iväg för mycket. Men det har funkat ganska bra, det har inte varit lika likriktat som jag trodde att det skulle vara, säger Ronny Larsson.

Trend med modersmål

En av dem som nämns mest i förhandsspekulationerna just nu är Schweiz och Gjon's Tears ballad "Tout l'univers" – trots att han sjunger på franska.

För tio år sedan tyckte kanske folk i Europa att "sjunga på engelska är det enda man kan göra". Men jag tror inte att det spelar så stor roll, det finns snarare en trend att hålla fast vid sitt modersmål, säger Ronny Larsson.

Till exempel har Danmark för första gången på länge skickat en låt på danska, Fyr & Flammes "Øve os på hinanden".

Norge skickar en av sina största artister, Tix. Han ligger sedan tidigare bakom coronalåten "Karantene", som Samir och Viktor har gjort en cover på. I Eurovision tävlar han med bidraget "Fallen angel".

Annons

Annons

"En lättnadens suck"

Sverige brukar på förhand vara favorittippade i Eurovision, eftersom det historiskt sett har gått bra i tävlingen. De senaste tio åren av Sverige nått topp tio hela åtta gånger, två av placeringarna var dessutom segrar. Men innan det kan pratas om någon vinst måste Tusse Chiza och hans "Voices" ta sig vidare från semifinalen den 18 maj.

Vi kan dra en lättnadens suck eftersom det inte ser så tungt ut i vår semifinal. Framför allt inte i den övre halvan där vi ska tävla. De större favoriterna, förutom Litauen, är i den andra semifinalen, säger Ronny Larsson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!