A-
A+

Flera folksamlingar trotsade deltagargräns

Den största manifestationen den 1 maj hölls i centrala Stockholm och upplöstes av polis. Men grupper av människor samlades på flera håll.
Den största manifestationen den 1 maj hölls i centrala Stockholm och upplöstes av polis. Men grupper av människor samlades på flera håll.
CoronavirusetTT

I år ställdes de klassiska förstamajdemonstrationerna in och talen digitaliserades. Men alla lät sig inte begränsas av pandemin. På flera håll hölls otillåtna sammankomster.

Annons

Annons

Annons

Annons

Göteborgs-Posten rapporterar att cirka 40 personer samlades utan tillstånd vid Götaplatsen i Göteborg. Polisen beslutade att upplösa gruppen, men innan ordningsmakten hunnit dit skingrades demonstranterna självmant.

Bakom lördagens manifestation stod Kommunistiska partiet med följande budskap: ”Genom att utmana pandemilagen vill vi visa att det är oacceptabelt att regeringen inskränker mötes- och demonstrationsfriheten samtidigt som attackerna på välfärden fortsätter.”

Bensinupproret samlades för att manifestera i flera städer. Vid samlingen i Göteborg krävdes inga polisingripanden och det är oklart om deltagarna var fler än åtta.

NMR i bilar

I Stockholm upplöste polisen en allmän sammankomst vid Kungens kurva bara minuter efter att den startat. Polisen talade med deltagarna men nådde ingen större framgång i att få dem att avsluta.

Ett större antal bilar hade enligt polisen samlats för att köra in mot city. Bensinupprorets plan var att bland annat köra till riksdagshuset.

I Göteborg använde även nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) bilar för att manifestera. De körde runt på olika platser i staden, men vid 15.30-tiden uppgav polisen för Göteborgs-Posten att de lämnat de centrala delarna.

I Halmstad rullade en bilkaravan genom staden under eftermiddagen, rapporterar Hallandsposten. Omkring hundra raggar- och jänkarbilar körde runt.

Även om folksamlingen överskred det enligt covidlagen tillåtna antalet på åtta personer, så ingrep inte polisen.

Annons

Annons

Fotboll drog folk

Ingen arrangör kunde identifieras och inga händelser eller misstänkta brott rapporterades i samband med cruisingen i Halmstad.

Det går inte att stoppa detta. Sen 15 år tillbaka är det 1 maj som gäller, då vi tar ut våra bilar, fyller på med soppa, samlas och åker runt, säger en av deltagarna till tidningen.

I Örebro samlades många människor längs staketet på Mellringe IP när Örebro Syrianska spelade mot Dalkurd, skriver Nerikes Allehanda. Enligt polisen rörde det sig varken om allmän sammankomst eller offentlig tillställning och folksamlingen kunde därför inte skingras.

Vi var där, men kunde inte mer än påtala det olämpliga att samlas så många människor, och det gjorde vi, säger Olga Korpela, vakthavande befäl på polisregion Bergslagen, till tidningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?