A-
A+

Flera jobbhinder för unga utrikesfödda kvinnor

Utrikesfödda kvinnor har svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Arkivbild.
Utrikesfödda kvinnor har svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Arkivbild.
ArbeteTT

Unga kvinnor i Sverige som är födda utomlands har svårare att få ett jobb än sina jämnåriga. En ny rapport pekar ut flera hinder – och föreslår vad regeringen kan göra åt dem.

Annons

Annons

Att unga kvinnor som kommit till Sverige har svårare att ta sig in på arbetsmarknaden är känt. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) fick i uppdrag av regeringen att ta reda på varför.

Ett hinder som beskrivs i myndighetens rapport är att dessa kvinnor ofta söker sig till vård och omsorg där det krävs utbildning. Ett annat är att de lever i andra könsroller, där de förväntas dra ett större lass hemma och tar ut mycket föräldraledighet.

Ett annat hinder är att många kommer till Sverige med kort utbildning och cv. Och flera kvinnor som intervjuats vittnar om att de bemöts på ett helt annat sätt än andra kvinnor, framför allt om de bär slöja.

"Arbetet mot diskriminering, kränkningar och trakasserier mot unga utrikes födda kvinnor i arbetslivet behöver intensifieras. Vi behöver också utveckla nya strategier för att motverka stereotypa uppfattningar om utrikes födda kvinnor", meddelar MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg i ett pressutskick.

Myndigheten föreslår vidare att regeringen lägger mer vikt på utbildning och att myndigheter ska bemöta kvinnor och män mer jämställt. Och att man tittar närmare på hur unga föräldrar kan uppmuntras att dela hemmasysslor och föräldraledighet mer lika.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!