Flera med falska pass gripna inför brexit

Flera personer har gripits med falska pass när de försökt resa från Arlanda till London och Manchester. Arkivbild.
Flera personer har gripits med falska pass när de försökt resa från Arlanda till London och Manchester. Arkivbild.
BrexitTT

Sedan i november har ett 20-tal personer gripits på Arlanda när de försökt resa till Storbritannien med falska eller ogiltiga pass. Ökningen tros bero på brexit.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det handlar om personer från länder utanför EU som försökt resa före den 31 december. Flera av personerna har i förhör uppgett att de planerar att söka arbete i Storbritannien innan villkoren förändras.

Bara den senaste veckan har elva personer gripits på Arlanda misstänkta för missbruk av urkund eller brukande av falsk urkund.

Vid ankomst har personerna visat sina äkta pass och biljetter för resa vidare till Istanbul, men efter gränskontrollen har de bytt kö till flygningar till London eller Manchester. De har haft biljetter men försökt ta sig igenom med falska eller ogiltiga pass.

"Vi känner till det här tillvägagångssättet och nu inför brexit har vi varit extra uppmärksamma vid flighter till Storbritannien", säger Daniel Ivansson, gruppchef på lokalpolisområde Arlanda, i ett pressmeddelande.

Flera liknande ärenden har upptäckts i polisregion Väst och Öst, och rört passagerare inom både flyg- och färjetrafik till Storbritannien. Även i övriga Europa märks ett ökat flöde av migranter som försöker ta sig till landet före årsskiftet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons