A-
A+

Flera svenska spelare riskerar avstängning

Dejan Kulusevski är avstängd mot Grekland på tisdag och lämnar landslagstruppen.
Dejan Kulusevski är avstängd mot Grekland på tisdag och lämnar landslagstruppen.
FotbollTT

Dejan Kulusevski drog på sig sitt andra gula kort i 3–0-segern mot Kosovo.

Därmed är han avstängd mot Grekland.

När det drar ihop sig i VM-kvalet riskerar flera spelare att hamna i samma sits som Juventusstjärnan.

Vi måste gå för att vinna den här matchen och om det kostar oss en avstängning får vi ta det, säger assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren.

Annons

Annons

Kulusevski lämnade under söndagen samlingen och reste hem till Turin.

Han är den förste svenske spelaren i kvalet som stängs av en match på grund av två varningar.

Risken är påtaglig att fler drabbas – och kan missa antingen mötet med Georgien eller kvalavslutningen mot Spanien i Sevilla – en match som högst troligt avgör vilken av nationerna som vinner kvalgruppen och går direkt till VM-slutspelet.

Lagkaptenen i farozonen

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf, tillbaka i truppen efter att ha blivit pappa, tillhör skaran som står på en varning – och som stängs av vid en till.

Peter Wettergren:

Det är flera som kan bli avstängda vid ett gult kort. Det var likadant i går. Det är inget man tänker på. Vi förbereder laget på bästa sätt och det är klart att vi informerar de spelare som riskerar en avstängning.
Ibland behöver man ta en varning, men det får inte vara dumheter, att snacka till sig ett kort och så. Det tycker man som tränare är onödigt.
Men ibland kommer man sent in i en duell. Man kan inte springa och tänka "oj, om jag får en varning är jag avstängd i nästa match". Då tror jag att man hämmar sitt eget spel.

Kulusevskis två gula kort hamnar rimligen bland dem Wettergren ser som onödiga. Båda har kommit på offensiv planhalva och varit reaktioner på domslut som gått emot honom.

Annons

Annons

Blev för het

Han kunde inte tygla sitt humör när han fick en frispark emot sig mot Kosovo. Omgående gick Kulusevski för hårt in i en duell och varnades av domaren Marco Di Bello.

Jag var arg och besviken. Den frisparken de fick tio sekunder innan var inte frispark. Jag fick adrenalin, tänkte att jag skulle vinna tillbaka bollen, trodde jag skulle ta den, men då sträckte han ut en tå och jag stämplade honom.
Då förstod jag direkt att det inte skulle bli någon match på tisdag. Det är klart att jag är arg och besviken över det, men det är fotboll och inget jag kan göra något åt. Jag får försöka glömma det. Det är en viktigt match som vi måste vinna med eller utan mig.

Grekisk försvarare avstängd

Janne Andersson slog redan efter matchen mot Kosovo fast att Robin Quaison ersätter Kulusevski mot Grekland.

Det förändrar egentligen inte någonting kring hur vi spelar. Robin Quaison kommer in och gör det jättebra och det gör han säkert på tisdag också. Även om vi naturligtvis också vill ha med Dejan, sade förbundskaptenen på presskonferensen efter segern mot Kosovo.

Även Grekland saknar en viktig pjäs på grund av avstängning. Försvararen Giorgos Tzavellas fick sitt andra gula kort i 2–0-segern borta mot Georgien, när han protesterade mot ett domslut.

Jag tror starkt på att vi kan kvalificera oss till VM. Efter segern mot Georgien åker vi med positiva känslor för en slags finalmatch mot Sverige, säger den grekiske förbundskaptenen John Van’t Schip till grekiska medier enligt Aftonbladet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.