Flera utreds efter intrånget på Kapitolium

Maskerade deltagare i onsdagens våldsamma protester i Washington DC.
Maskerade deltagare i onsdagens våldsamma protester i Washington DC.
USATT-AFP-Reuters

Patriot – och shaman. Så beskriver sig några av de personer som deltog i de dödliga oroligheter vid den amerikanska kongressbyggnaden.

Tack vare ett omfattande bildmaterial som de själva har delat på nätet har flera av dem identifieras och gripits. Däribland en man som tagit med sig hemmagjorda bomber.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det var en brokig skara som tog sig in i Kapitoliums pampiga salar i onsdags. Hundratals personer tvingade sig in i byggnaden och tog sig hela vägen fram till kongressens två kamrar. Fönster och inredning slogs sönder eller vandaliserades på andra sätt, och flera föremål, däribland en talarstol och den demokratiska talmannen Nancy Pelosis dator, stals.

Bilderna på personer iklädda allt från röda kepsar med "Make America Great Again"-text och militäruniformer till djurhudar och sydstatsflaggor har fått många att höja på ögonbrynen – och förenklat arbetet för polisen att gripa de skyldiga.

Minst 15 utreds

De som deltog riskerar nu att fällas för bland annat inbrott, våld mot tjänsteman, skadegörelse och våldsamt upplopp.

Utöver detta kan många av dem som deltog fällas för brott mot smittskyddslagar med hänvisning till den pågående pandemin.

Både FBI och polisen i District of Columbia (Washington DC) har gått ut med uppmaningar om att hjälpa polisen att identifiera de personer som på sociala medier syns delta i upploppen.

Minst 15 identifierade personer utreds på federal nivå för attacken mot kongressen enligt USA:s justitiedepartement. Det rör sig bland annat om en man som misstänks ha haft med sig hemmagjorda bomber och en annan man som tagit med sig ett handeldvapen.

Annons

Annons

Konspirationsteoretiker

Bland dem som redan har identifierats finns flera profiler inom den konspiratoriska rörelsen Qanon som bland annat hävdar att världen styrs av ett hemligt sällskap satanistpedofiler.

En av dessa personer är Jake Angeli, den man med hornbeklädd pälsmössa och ansiktsmålning i den amerikanska flaggans färger, som synts stående vid podiet i en av kamrarna. Jake Angeli är en ihärdig anhängare av konspirationsteorin och har i tidigare intervjuer kallat sig själv för en "digital soldat" och "en shaman och en vägvisare för Trump-anhängare".

Vit makt-grupp

Bredvid den behornade Angeli står på flera av bilderna en man i svart parkas.

Han har identifierats som Matthew Heimbach, en 29-årig man som beskrivs som en frontfigur för unga inom amerikansk extremhöger och som var en av medarrangörerna till de högerextrema demonstrationerna i Charlottesville 2017 som kostade en kvinna livet.

En annan rörelse som var representerad bland de som deltog i upploppet var den våldsbejakande hatgruppen Proud Boys. Bland annat syntes Nick Ochs, grundaren bakom gruppens Hawaii-gren. Ochs har tidigare uppmanat sina följare att "mörda medierna", ett budskap som deltagare ristade in i trädörrar inne i Kapitolium under upploppet.

"Jag är patriot"

Utöver den buffelliknande Jake Angeli är kanske en av de mest kända bilderna inifrån Kapitolium den på Richard Barnett, som sitter bekvämt bakåtlutad med fötterna på talmannen Nancy Pelosis skrivbord.

Mitt skrivbord. Jag är skattebetalare. Jag är patriot. Det är inte hennes skrivbord, det är vi som lånat ut bordet till henne, säger Barnett själv i en intervju med KFSM 5News.

Han lägger till att han skrev "bitch" på en lapp innan han stal några brevpapper och drog vidare.

Barnett, som nu har gripits, är i hemdelstaten Arkansas bland annat känd för sitt engagemang för allas rätt att bära vapen. Han har även varit aktiv inom grupper som motsätter sig Joe Bidens seger i presidentvalet.

Kan förlora jobbet

Flera av de personer som deltog i intrånget eller våldsamheterna har sedan de identifierats förlorat sina jobb. Bland dessa finns försäljare, lärare och advokater.

En något mer högprofilerad person som riskerar jobbet och som utreds för brott är den republikanske politikern Derrick Evans som i november valdes in i delstatskongressen i West Viriginia. På videoklipp syns han nämligen muntert ropande ta sig in i Kapitolium, något han själv hävdat att han gjorde för att dokumentera händelsen som oberoende journalist.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons