A-
A+

Flera varningar när aprilsnön drar in

Snöslasket kan göra vägarna hala. Arkivbild.
Snöslasket kan göra vägarna hala. Arkivbild.
VäderTT

Ta fram vinterjackan igen. Kommande dagar ser ut att bli ovanligt kalla för årstiden.

Många har väl bytt till sommardäck men det kan absolut bli halt på vägarna, säger Stina Karlsson, meteorolog på SMHI.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vårvärmens risk för gräsbrand, som SMHI utfärdat varningar om, byts på sina håll ut mot en klass 1-varning för snöfall. Vinterrekylen som drar in från nordväst under natten till torsdagen drabbar främst södra Norrland och norra Svealand.

Kallare luft och snöfallsområde ger sig in och det ser ut att kunna bli uppemot en decimeter snö. Men mycket kommer nog inte att lägga sig på marken eftersom det varit ganska varmt den senaste tiden, säger Stina Karlsson.

Risk för halka

Dalarna och Jämtland, med undantag för länens fjäll, samt Västernorrlands, Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län har alla fått en klass 1-varning om snöfall utfärdad. Även Östergötland drabbas av aprilsnön under veckoslutet, men inte till den grad att SMHI behöver varna för besvärligt väder.

Många har väl bytt till sommardäck, men det kan absolut bli halt på vägarna. Det blir nog moddigt, säger Stina Karlsson.

Annons

Annons

Ovanligt kyligt

När snön väl slutat falla under torsdagskvällen väntar fler dagar med ovanligt låga temperaturer.

Det är kyligare än det brukar vara i april, den kalla luften som nu rör sig in från nordväst kommer ligga kvar in i nästa vecka, säger Stina Karlsson.

En kuling över Östersjön har dessutom fått SMHI att varna för mycket hårda vindbyar i Skåne.

Där kommer det inte snöa, men man ska nog försöka undvika att vara på ställen där det finns många lösa föremål eftersom de kan blåsa omkring, säger Stina Karlsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr