Flera varningar när snöfall når norra Sverige

Det är tidigt på säsongen, men nederbörd och minusgrader innebär att snön som faller över norra Norrland i helgen kan ligga kvar i flera dagar. Arkivbild.
Det är tidigt på säsongen, men nederbörd och minusgrader innebär att snön som faller över norra Norrland i helgen kan ligga kvar i flera dagar. Arkivbild.
VäderTT

Vinterns första stora snöfall drar in i stora delar av norra Sverige – och det med besked.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar i både Norrbotten och Västerbotten.

Annons

Annons

Visst, mindre mängder snö har redan fallit i fjällområdena. Men det snöväder som nu drar in över Norrlands inland och kust är säsongens första riktigt stora snöfall.

Även om det är tidigt på säsongen är det ändå en hel del snömängder som väntas – en till två decimeter snö. Lokalt kan det säkert bli ytterligare, för det kommer även blåsa en del. Så det kan också bli drivor, säger Stina Kihlgren, meteorolog på SMHI.

Flera klass 1-varningar för snöfall har utfärdats av SMHI.

I Norrbottens inland kommer det snöa rikligt från lördag eftermiddag och i två dygn framåt. Lokalt kan det komma upp mot 30 centimeter snö.

Västerbottens inland får också snö, som mest en decimeter, från lördag kväll till och med söndag kväll.

Även längs Norrlandskusten har klass 1-varningar nu gått ut, men med en brasklapp:

"Prognosen är osäker och det är svårbedömt exakt hur mycket snö som kommer i området och hur mycket som kommer att lägga sig på vägarna", skriver SMHI på sin hemsida.

Norrbottenskusten får rejält snöfall natten mot söndag och i ett dygn framåt. Motsvarande varning i Västerbottens kustland gäller natten mot söndag, till och med söndag kväll.

Stor siktförsämring

Generell snöhalka är att vänta på de snöiga vägarna. Bilister i de berörda områdena uppmanas därmed att byta till vinterdäck.

När det är intensivt snöfall så blir det ganska stor siktförsämring, det kan man tänka på. Det blir lite småstökigt trafikväder, säger Max Lindberg Stoltz.

När snöfallet når kustlandet så kommer temperaturen att ligga på omkring noll grader. Snön som faller då kommer att vara ganska tung och blöt, enligt SMHI.

Om det kommer stora mängder kan det ställa till det om det faller på elledningar eller träd i närheten av elledningar, varnar Max Lindberg Stoltz.

Annons

Annons

Når Sundsvall

I slutet av helgen rör sig snövädret söderut mot Sundsvall. Mindre mängder snö kan falla hela vägen ner till Dalarna, men där är det ännu för varmt för att snön ska ligga kvar.

För Norrlands del blir det en kort respit. I början av nästa vecka kommer ett nytt stort nederbördsområde söderifrån, vilket innebär regn över södra Sverige, men snö från Dalarna och norrut. Därpå följer lite mildare luft, vilket kan innebära töväder.

Vi har period framför oss där framför allt i kustlandskapen i norr får snöfall och minusgrader, och som sedan töar lite grann de kommande veckorna. Det kommer ligga precis i det där gränslandet, säger Stina Kihlgren.

Utöver snövädret på land har SMHI även utfärdat en klass 1-varning för kuling i Bottenviken natten mot söndag. Detsamma gäller i Södra Bottenhavet, från söndag morgon.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons