A-
A+

Flera varningar om 17-åringen före polismordet

Blommor på minnesplatsen för polisen Andreas Danman som sköts ihjäl i Biskopsgården 30 juni 2021. Arkivbild.
Blommor på minnesplatsen för polisen Andreas Danman som sköts ihjäl i Biskopsgården 30 juni 2021. Arkivbild.
BrottTT

Det kom flera skarpa och konkreta varningar om 17-åringen som sköt ihjäl polismannen Andreas Danman i Biskopsgården i Göteborg kort före mordet, visar socialförvaltningens sekretessbelagda internutredning som P1:s Kaliber tagit del av.

Trots det beslutade man att inte omhänderta pojken.

Det var påtagligt att det skulle kunna ske ett mord eller någon form av grovt våld, säger kommunpolis Daniel Johnsson till radion.

Veckorna före mordet den 30 juni 2021 gjordes minst tre skyddsbedömningar av 17-åringen, där det varje gång beslutades att han inte skulle omhändertas.

Bland annat bedömde ansvariga socialsekreterare att varningar om att pojken fått i uppdrag att utföra en knivdåd som hämnd för ett tidigare gängmord inte var tillräckligt för att omhänderta honom enligt LVU.

Inte heller när pojkens mamma besökte socialkontoret och sade att hon trodde att sonen skulle komma att skjuta någon ledde det till någon insats.

Det var ju det mamman själv pratade om. ”Jag kan inte skydda mitt barn”. Jag tycker det är illa att man inte lyssnade på det, säger Susanna Nolin, som jobbar på socialförvaltningen i nära samverkan med skola och polis.

Förvaltningsdirektör Christina Alvelin säger till Kaliber att hon litar på att handläggarna gjorde rätt bedömningar utifrån den information som fanns då.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.