A-
A+

Fluorvallaförbud i skidskytte – inte i skidor

Hanna Öberg, nummer 5, och de andra internationella skidskyttarna kommer inte att ha fluor under skidorna i vinter. Arkivbild.
Hanna Öberg, nummer 5, och de andra internationella skidskyttarna kommer inte att ha fluor under skidorna i vinter. Arkivbild.
SkidskytteTT

Svenska skidåkare som Frida Karlsson och Jens Burman får tävla med fluorvalla under skidorna även nästa säsong.

Men skidskyttestjärnor som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson förbjuds.

Internationella skidförbundet (Fis) och Internationella skidskytteförbundets (IBU) har tagit olika beslut i frågan.

Annons

Annons

Annons

Annons

Användning av skidvalla med fluor i har varit omdiskuterat under många år. EU förbjuder producering, försäljning och användning av vissa, men ännu inte alla, produkter.

Under tisdagen kom Internationella skidskytteförbundet (IBU) först med beskedet att de förbjuder all användning av fluorvalla i sina tävlingar från och med kommande säsong, 2021–2022.

Det betyder att den omdiskuterade och miljöfarliga vallan inte kommer att vara tillåten att använda i till exempel världscupen och på skidskyttetävlingarna under vinter-OS i Peking.

"IBU står fast vid att introducera ett totalt fluorförbud och utveckla testmetoder som garanterar fluorfria tävlingar i framtiden", skriver IBU i ett pressmeddelande.

Senare under kvällen kom ett motsatt besked från Internationella skidförbundet (Fis). Förbundet tillåter vallan, som var tillåten förra säsongen, även under kommande vinter då OS arrangeras i februari och ska ta ett beslut först efter kommande säsong.

Det är andra gången som Fis skjuter fram sitt beslut om ett förbud.

En av huvudanledningarna är att förbundet inte anser sig ha hittat en testmetod som garanterar att ingen tävlande kommer att kunna fuska med fluorvalla.

"Fis fortsätter att vara fast beslutna om att utveckla en tillförlitlig testmetod", skriver förbundet i ett uttalande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!