Flyg granskas dygnet runt: "Inte hanterbart"

Det råder flygförbud för persontrafik från Storbritannien till Sverige. Trots det landade ett British Airways-plan med 33 passagerare på Arlanda i lördags.
Det råder flygförbud för persontrafik från Storbritannien till Sverige. Trots det landade ett British Airways-plan med 33 passagerare på Arlanda i lördags.
CoronavirusetTT

Intensiva mellandagar råder på Transportstyrelsen.

Efter British Airways brott mot flygförbudet granskas nu samtliga plan från Storbritannien – dygnet runt.

Det är inte hanterbart över tid att göra så här, säger presschefen Mikael Andersson.

Annons

Annons

Annons

Annons

När ett 30-tal personer från London ankom till Arlanda i lördags bröt flygbolaget British Airways mot flygstoppet för passagerarplan från Storbritannien.

Förbudet infördes den 21 december med anledning av en nyupptäckt mutation av coronaviruset, och gäller till och med årsskiftet.

Samtidigt råder inreseförbud till Sverige från både Storbritannien och Danmark – med undantag för svenska medborgare.

Det här ledde till ett missförstånd hos British Airways, enligt Transportstyrelsen.

Man trodde det var okej att flyga hem svenska medborgare. Men flygstoppet är absolut, vilket gör att flygningen inte var okej, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Ska granska resplaner

Lördagens incident har lett till att Transportstyrelsen nu granskar samtliga flyg från Storbritannien till Sverige. I praktiken är det flygens resplan som granskas, en plan som lämnas in till flygtrafikledningen tre timmar före avgång.

Här finns bland annat information om vilken typ av flygning det är och om det finns passagerare ombord.

Det är ett dygnet runt-arbete, eftersom flygningar pågår 24/7. Vi får regelbundet in ny information om nya färdplaner, svarar Mikael Andersson.

Brott mot flygförbudet händer "extremt sällan", enligt Mikael Andersson. Likaså är granskning av resplaner ovanligt.

Annons

Annons

"Dygnet runt-arbete"

Transportstyrelsen kommer att gå igenom resplaner lika länge som flygstoppet väntas pågå, alltså till årsskiftet. Om det förlängs får ett nytt beslut tas, men det tidskrävande arbetet är inte hanterbart över tid, betonar Mikael Andersson.

Det här är en tillfällig åtgärd just nu för att säkra upp ytterligare med anledning av det som hände. Vi har en extrem situation i form av en pandemi, och den kanske lämnar utrymme för missförstånd.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons