A-
A+

Flygande holländare tar över SAS

Anko Van der Werff tar över som ny vd för SAS. Arkivbild.
Anko Van der Werff tar över som ny vd för SAS. Arkivbild.
EkonomiTT

Holländaren Anko Van der Werff tar över som vd för SAS.

Det är första gången SAS får en vd som inte är skandinav, säger Carsten Dilling, styrelseordförande i SAS.

Annons

Annons

Annons

Annons

SAS och hela flygbranschen är i svår kris. Arkivbild.
SAS och hela flygbranschen är i svår kris. Arkivbild.

Anko Van der Werff börjar senast den 15 juli och efterträder Rickard Gustafson som i vintras meddelade sin avgång.

Vi har kikat runt, och haft många kandidater. Vi har kört en lång process och tittat i hela den globala flygindustrin. Rickard Gustafson har gjort ett gott jobb, så den nye har stora skor att fylla, säger Carsten Dilling, styrelseordförande för SAS.

Han är mycket nöjd med sitt val, men säger också att det har varit ett mycket starkt fält av kandidater att välja mellan.

Van der Werff är i dag chef för Avianca Holding-koncernen i Colombia, enligt ett pressmeddelande från SAS. Sedan tidigare har han jobbat för flygbolag som Air France KLM, då tidvis stationerad i Stockholm, och Qatar Airways.

Hållbarhetsarbete och kriser

Enligt Carsten Dilling är det bland annat hans erfarenheter av hållbarhetsarbete och hans förmåga att hantera kriser som gör att valet har fallit på Van der Werff.

Han börjar den 15 juli, jag tror att Rickard Gustafson kommer att sluta i slutet av maj eller början av juni.

Innan Van der Werff börjar går Karl Sandlund, i dag kommersiell direktör i SAS, in som tillförordnad vd.

Annons

Annons

Tar SAS ur krisen

Men SAS, och hela branschen, är i svår kris. Kanske kan man undra varför Anko Van der Werff vill komma till ett sargat flygbolag långt upp i Skandinavien.

Han vill till SAS. Han vill arbeta utanför Mexiko, han har sin familj i Holland. Han har tidigare jobbat för KLM i Stockholm, och han tycker att SAS är helt rätt för honom.

TT: Kommer den nye vd:n att kunna vända krisen i SAS?

Han har jobbat med kris och ledarskap. Han vet vilken situation vi är i. Han kommer från flygbolaget Avianca, och är van vid att hantera kriser.

Carsten Dilling är övertygad om att SAS kommer att ta sig ur krisen.

Men den här pandemikrisen är djup så den kan inte lösas i ett slag. Det krävs hårt arbete. Vi kan inte vänta oss att den ska vara löst dagen efter han tillträtt, säger Carsten Dilling.

Är hedrad

Anko Van der Werff själv låter sig inte intervjuas innan tillträdet i juli, men skriver i det pressmeddelande som SAS gått ut med:

"Jag känner mig hedrad att ha utsatts till SAS nya VD. SAS är Skandinaviens ledande flygbolag och har ett starkt varumärke och en lång och stolt historia i flygindustrin, vilket har betytt mycket för att koppla ihop regionen, såväl inrikes som med resten av världen".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr