Flygstopp från Storbritannien förlängs

Fortsatt flygstopp från Storbritannien. Arkivbild.
Fortsatt flygstopp från Storbritannien. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Regeringen har beslutat att förlänga flygstoppet för passagerarflyg från Storbritannien till Sverige till den 31 december.

Samtidigt införs ett antal lättnader gällande inreseförbudet från Storbritannien och Danmark.

Annons

Annons

Annons

Annons

Regeringen fattade i måndags beslut om att stoppa alla passagerarflyg från Storbritannien till Sverige i 48 timmar med anledning av den nya mutationen av coronaviruset som sprids i landet. Förbudet förlängs nu till den 31 december.

Vi uppdrar även åt Folkhälsomyndigheten att omedelbart informera Transportstyrelsen om smittskyddsläget skulle kunna göra att beslutet kan upphävas före den 31 december, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) till TT.

Extraordinärt läge

TT: Varför har ni valt att förlänga förbudet?

Det är ett extraordinärt läge eftersom vi kan ta del av rapportering om eventuellt en ny form av virus som sprider sig i Storbritannien. Därför vidtog vi åtgärder i måndags men ser det fortsatt som motiverat att ha kvar förbudet till dess att Folkhälsomyndigheten bedömer att det är säkert att upphäva beslutet, säger Hallberg.

Förbudet kan inte förlängas på samma sätt som nu efter den 31 december, eftersom Storbritannien då ska ha lämnat EU och den EU-förordning regeringen nu lutar sig mot inte längre kommer vara tillämplig. Bedömer man att det fortsatt behövs ett flygförbud får i stället ett nytt beslut fattas, säger Hallberg.

Då tar vi ställning till det i dialog med Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

Lättnader i inreseförbuden

Regeringen har även beslutat att ändra i inreseförbudet gentemot Storbritannien för att göra det möjligt för britter som bor eller arbetar i Sverige, eller som har trängande familjeskäl, att resa in i Sverige, säger Anna Hallberg.

Man har även gjort en ändring avseende inreseförbudet gentemot Danmark. Ändringarna innebär främst att personer som bor eller utför sjukvårdsarbete på Bornholm och som måste resa genom Sverige undantas. Även danskar som har trängande familjeskäl ska kunna undantas från inreseförbudet.

Detta gäller från och med midnatt i dag. Då inför vi de här lättnaderna, säger Anna Hallberg.

De uppdaterade inreseförbuden gäller till och med den 21 januari, eller till det att annat meddelas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons