A-
A+

FN: Bombning av läger möjligt krigsbrott

Jabalia flyktingläger på onsdagen.
Jabalia flyktingläger på onsdagen.
MellanösternTT-AP-AFP

Israel har genomfört ytterligare bombräder mot mål i flyktinglägret Jabalia, enligt terrorstämplade Hamas som styr i Gaza.

Israel bekräftade attacken sent på onsdagen.

FN:s mänskliga rättighetskontor misstänker möjligt krigsbrott.

Palestinier letar efter överlevande efter den israeliska flygräden.
Palestinier letar efter överlevande efter den israeliska flygräden.

Enligt den islamistiska extremiströrelsen hade ett tiotal personer dödats eller skadats i flygattackerna på onsdagen.

Oberoende bekräftelser från Jabalia är fåtaliga, men enligt nyhetsbyrån AFP visar bilder hur döda och skadade förs bort från raserade byggnader vid en ny bombkrater.

Israel bekräftade att en andra räd mot flyktinglägret Jabalia genomfördes på onsdagen.

"Tidigare idag, grundat på underrättelseuppgifter, anföll stridsplan från Israels militär (IDF) en kommandocentral i Jabalia", meddelade IDF via X, tidigare Twitter.

Växande varning

Kritiken växer internationellt mot Israel. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz uppmanade i ett telefonsamtal Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att skydda civila.

Än fränare var FN. Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, med bas i Genève, skrev på X att bombningen av flyktinglägret och den disproportionerliga militära omfattningen på attackerna "kan uppgå till krigsbrott".

Då hade redan FN:s generalsekreterare António Guterres meddelat via sin talesperson att han var "förskräckt" över attackerna mot Jabalia. FN:s undergeneralsekreterare Martin Griffiths, som besöker krisregionen, kritiserade i starka ordalag de israeliska bombningarna av mål i flyktinglägret.

Massiv räd

Uppgifterna kommer dagen efter den massiva flygräden mot flyktingförläggningen, attacker som Israel bekräftat. Enligt israelisk militär dödades en militär Hamasledare, namngiven som Ibrahim Biari, i bombningarna. Den israeliska militärens presstalesperson Jonathan Conricus sade att underjordiska tunnelsystem som används av Hamas förstördes.

Men uppgifter om omfattningen på döda och skadade har varierat, varit ofullständiga eller icke bekräftade. Enligt Hamas dödades 50 civila i tisdagens attack. Av dessa ska minst sju, varav flera utlänningar, ha ingått i den gisslan som togs i Israel den 7 oktober.

En läkare på ett sjukhus i närheten som tog emot personer efter attacken sade till nyhetsbyrån AP att hundratals människor dödats eller skadats.

Dylika uppgifter från Hamas har tidigare ibland starkt ifrågasatts av västliga experter. Men nyhetsbyrån AFP:s videomaterial visar åtminstone 47 kroppar som hittats bland ruinerna i Jabalia efter tisdagens attack.

Jabalia är formellt ett flyktingläger, men fungerar i praktiken som en förstad till staden Gaza, med tiotusentals boende i flervåningshus.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.