A-
A+

FN: Krig ökar risk för mässlingsutbrott

Sprutor med mässlingvaccin. Arkivbild.
Sprutor med mässlingvaccin. Arkivbild.
UkrainaTT

Världshälsoorganisationen (WHO) varnar för att kriget i Ukraina kan leda till ett nytt mässlingsutbrott. Den redan låga vaccinationsgraden riskerar att bli ännu lägre till följd av striderna – samtidigt som flyktingar trängs på små ytor.

FN-organet Unicef meddelar att smittan ökade redan före Rysslands storinvasion i februari.

Annons

Annons

Ukraina har drabbats av två mässlingsutbrott under det senaste årtiondet. Det senaste utbrottet pågick från mitten av 2017 till slutet av 2019, och var det näst största som har rapporterats i världen.

Nu finns risk för ännu ett utbrott, skriver WHO i ett pressmeddelande. Bakom varningen finns farhågor om att den redan låga vaccinationstäckningen i befolkningen kan bli ännu lägre om färre nyfödda vaccineras till följd av det pågående kriget.

En omfattande vaccinationskampanj ledde till att få det senaste utbrottet under kontroll, men kampanjen avbröts på grund av coronapandemin, enligt WHO.

"Nu ökar det pågående kriget avsevärt risken för ett mässlingsutbrott, med så många familjer som är på flykt och vistas i trånga, tillfälliga boenden, och många andra som inte kan få tillgång till sjukvård", säger Jarno Habicht, chef för WHO:s landskontor i Ukraina i pressmeddelandet.

Unicef påpekar att liknande risksignaler funnits redan tidigare i och med flyktingströmmar från konflikter som Etiopien, Somalia och Afghanistan. Antalet registrerade mässlingsfall i världen nästan fördubblades i början av 2022 jämfört med samma period 2021, skriver Unicef.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.