A-
A+

FN: Kriget bakslag för mänskliga rättigheter

FN:s generalsekreterare António Guterres öppnar den 52:a sessionen med FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève i Schweiz.
FN:s generalsekreterare António Guterres öppnar den 52:a sessionen med FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève i Schweiz.
FNTT-AFP

Rysslands krig i Ukraina står i fokus när FN:s råd för mänskliga rättigheter samlas för årets huvudmöte i Genève.

Kriget är ett bakslag för mänskliga rättigheter, enligt FN:s generalsekreterare António Guterres.

Annons

Annons

Det har släppt loss utbredd död, förstörelse och fördrivit människor på flykt, sade Guterres i sitt invigningstal.

Talet hölls inför omkring 150 ministrar och statschefer, bland dem representanter för USA, Kina, Ukraina och Iran.

Mötet börjar på måndagen, några dagar efter det att FN:s generalförsamling antagit en icke-bindande resolution som kräver Rysslands omedelbara uttåg ur Ukraina. Det beräknas hålla på i drygt en månad.

I mars ska en FN-kommission, som granskat händelserna i trakterna kring Kiev och norra Ukraina förra våren, presentera en omfattande rapport för mötet. Förhoppningar finns om att förlänga och fördjupa kommissionens arbete för att kunna ställa ansvariga till svars för krigsbrott.

Kommissionen måste "fortsätta sitt viktiga arbete, vilket är av största vikt för principerna om ansvar och rättvisa", anser Ukrainas FN-ambassadör Jevhenija Filipenko.

Moskva har sänt vice utrikesminister Sergej Ryabkov, som kommer att hålla tal senare i veckan. Någon form av reaktion väntas från de ukrainska deltagarna.

Förutom kriget i Ukraina kan läget i Iran, Afghanistan, Myanmar, Syrien och Israel bli aktuellt för diskussion. Delegater har uttryckt särskild oro över att människorättsbrott i Etiopien göms undan, och beslut om en resolution för att förhindra detta väntas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.