FN om eldupphör i Libyen: Axla ert ansvar

Fayez al-Sarraj leder regeringen i Tripoli. Arkivbild.
Fayez al-Sarraj leder regeringen i Tripoli. Arkivbild.
LibyenTT-AFP

Eldupphör nu, val snart. Det säger sig Libyens två rivaliserande styren ha kommit överens om – och internationellt välkomnas uppgörelsen överlag.

Annons

Annons

Utspelet kommer efter förhandlingar under sommaren mellan regeringen i Tripoli, kallad GNA, och krigsherren Khalifa Haftar, som med sin rörelse LNA kontrollerar delar av östra Libyen. De båda parterna säger i separata uttalanden på fredagen att de enats om eldupphör och att organisera nationella val inom kort.

GNA-ledaren Fayez al-Sarraj talar om möjliga president- och parlamentsval i mars nästa år. På motsidan uttalar sig också Aguila Saleh, talman för parlamentet i Haftar-kontrollerade Tobruk, positivt om val och manar "alla parter" att genast lägga ner sina vapen.

De båda sidorna har i praktiken varit i krig sedan december 2015.

FN: Axla ansvaret

Stephanie Williams, FN:s representant för Libyen, välkomnar nyheten om uppgörelsen och uppmanar "alla parter att ta tillvara på denna historiska händelse och axla sitt fulla ansvar gentemot det libyska folket".

Även Abd al-Fattah al-Sisi, president i Egypten som stödjer Haftar, luftar positiva ord. Uppgörelsen är ett "viktigt steg" på vägen för att återställa stabiliteten, enligt al-Sisi.

Även Tysklands och Italiens regeringar uttalar sig positiv.

Tidigare överenskommelser har dock kollapsat. Flera stormakter är inblandade i den kaotiska konflikten – GNA stöds militärt av Turkiet och Qatar, medan Haftar får hjälp av Förenade arabemiraten, Ryssland, Egypten och flera andra länder.

Annons

Annons

EU har intressen

Libyen har inte haft något stabilt styre sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades av Nato-stödda rebeller 2011. Under mer än fem år har rivaliserande parlament och regeringar med bas i östra och västra Libyen stridit om makten.

Konflikten får också direkta konsekvenser för Europa, eftersom det laglösa Libyen blivit en bas för bland annat storskalig människosmuggling över Medelhavet.

EU:s utrikeschef Josep Borrell finns också i hyllningskören på fredagen:

"Viktiga och positiva nyheter kommer från #Libyen om ett eldupphör och återupptagandet av en politisk process", skriver han på Twitter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons