A-
A+

FN: Oro för krigsförbrytelser i kriget i Gaza

Byggnader i Gaza som förstörts av Israels vedergällningsattacker.
Byggnader i Gaza som förstörts av Israels vedergällningsattacker.
MellanösternTT-AFP

FN:s människorättskontor varnar för att krigsförbrytelser kan begås på båda sidor i kriget mellan Israel och Hamas.

En talesperson för FN säger att det är upp till en oberoende domstol att avgöra frågan.

Kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas är nu inne på sin 21:e dag, efter Hamas omfattande attacker på israeliska soldater och massakrer på civila den 7 oktober.

Israel har stängt gränsen till Gaza för leveranser av livsmedel, vatten, mediciner, elektricitet och bränsle, och uppmanat omkring en miljon palestinier att lämna den norra delen av landremsan.

"Omedelbart och villkorslöst"

FN:s talesperson Ravina Shamdasani säger på en presskonferens i Genève att både Israel och Hamas kan ha gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser. Hon nämner bland annat Hamas gisslantagande av israeler, tvångsförflyttningar och kollektiv bestraffning.

Vi oroas för den kollektiva bestraffningen av Gazaborna som svar på de avskyvärda attackerna från Hamas, vilket också räknas som krigsförbrytelser, säger talespersonen Ravina Shamdasani.

Omkring 1 400 människor dödades när Hamas stormade Israel för snart tre veckor sedan, av dem var merparten civila. Hamas tog fler än 220 personer som gisslan, enligt israeliska myndigheter.

De måste omedelbart och villkorslöst släppa alla civila som är tillfångatagna och fortfarande hålls fängslade. Att ta gisslan är också ett krigsbrott, säger Shamdasani.

"Svåra att förena"

Israel har svarat med omfattande flygbombningar och artilleribeskjutning av Gaza. Fler än 7 000 människor har dödats i bombningarna, enligt palestinska myndigheter som kontrolleras av Hamas.

Israels användning av explosiva vapen med verkan över stora områden i tätbefolkade områden har orsakat omfattande skador på civil infrastruktur och förluster av civila liv som av allt att döma är svåra att förena med internationell humanitär rätt, säger Shamdasani.

FN:s människorättskontor tar dock inte ställning till om krigsförbrytelser har skett i kriget, utan hänvisar frågan vidare till en eventuell, oberoende domstol.

Israels FN-representation i Genève säger i ett uttalande att Israel är i krig med Hamas och inte med palestinierna, och att Israel inte ägnar sig åt kollektiv bestraffning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.