A-
A+

FN oroas av tonläget i Bosnien

Bosnienserbiska polisstyrkor i marsch på årsdagen för bildandet av Republika Srpska. FN oroas av de allt hätskare nationalistiska tongångarna i Bosnien-Hercegovina. Arkivbild.
Bosnienserbiska polisstyrkor i marsch på årsdagen för bildandet av Republika Srpska. FN oroas av de allt hätskare nationalistiska tongångarna i Bosnien-Hercegovina. Arkivbild.
Bosnien-HercegovinaTT-AFP

Den upptrappade retoriken i Bosnien-Hercegovina och Serbien är djupt oroande, varnar FN:s människorättskontor som oroas inför kommande val.

Annons

Annons

Dess talesperson Liz Throssell pekar på ett eskalerande händelseförlopp där olika personer "glorifierar" dömda krigsförbrytare och hetsar mot andra grupper, i vissa fall med uppvigling till våld.

Förra helgen firade bosnienserber 30-årsdagen av det unilaterala utropandet av en självständig region, vilket ses som inledningen på det förödande kriget i Balkan. I Banja Luka marscherade polisstyrkor och i Sarajevo bars en enorm serbisk flagga fram längs gatorna.

I staden Foca arrangerade anhängare till Röda Stjärnan, en av de stora fotbollsklubbarna i Serbien, ett evenemang med fyrverkerier där ett porträtt av den livstidsdömde krigsförbrytaren Ratko Mladic hissades på en husfasad.

I Serbien skedde ytterligare manifestationer. Liz Throssell pekar på fackeltåg där det sjöngs nationalistiska sånger med uppmaningar om att erövra delar av det forna Jugoslavien, samt att det sköts skott i luften utanför en moské.

Det bosnienserbiska styret har börjat ta kliv ut ur den kompromissartade statsapparat som tog form med fredsavtalet 1995. Dess uttalade mål är att bryta sig ur Bosnien-Hercegovina.

Under 2022 ska det hållas val både i Bosnien-Hercegovina och i Serbien. Ett extremt spänt politiskt läge riskerar att förvärras ytterligare i samband med valen, varnar Liz Throssell.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.