A-
A+

FN pekar på brott mot mänskligheten i Tigray

Vårdpersonal anländer till regionhuvudstaden Mekele i Tigray efter luftangrepp i onsdags.
Vårdpersonal anländer till regionhuvudstaden Mekele i Tigray efter luftangrepp i onsdags.
EtiopienTT-AFP

FN-utredare bedömer att Etiopiens regering legat bakom brott mot mänskligheten i den krigshärjade regionen Tigray.

Annons

Annons

I sin första rapport skriver FN:s internationella kommission för människorättsexperter i Etiopien – inrättat av FN:s råd för mänskliga rättigheter i december förra året – att man funnit bevis för vidsträckta kränkningar från alla parter i konflikten som utbröt i november 2020.

Experterna i kommissionen anser det vara rimligt att anta att dessa kränkningar vid flera tillfällen utgör krigsbrott och brott mot mänskligheten. Deras lista är lång över de misstänkta övergreppen – från utomrättsliga avrättningar till planerad svält, våldtäkter och annat sexuellt våld på en "häpnadsväckande skala".

Särskilt utpekas regeringen och dess allierade för att nekat runt sex miljoner människor tillgång till grundläggande tjänster som internet och bankväsende.

Myndigheterna i Tigray säger om rapporten att rebellsidan alltid har hållit fast vid att den etiopiska regeringen varit ansvarig för brott mot mänskligheten i regionen.

Tidigare i år ansåg människorättsorganisationerna Human Rights Watch (HRW) och Amnesty International att omfattande övergrepp mot civila i främst västra delarna av Tigray bör klassas som krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.