A-
A+

FN: Politik bakom svältkatastrof i Tigray

Adaba tröstar sitt barn i Tigray. Trots larmen kommer inte förnödenheter fram.
Adaba tröstar sitt barn i Tigray. Trots larmen kommer inte förnödenheter fram.
EtiopienTT

Hungersnöden i Tigray är skapad av människor och kan åtgärdas med ett regeringsbeslut, anser FN.

Ändå tvingas mödrar mata sina svältande barn med löv.

Det är mord i det tysta. Människor dör, säger Hayelom Kebede, vid sjukhuset i regionhuvudstaden Mekele.

Annons

Annons

Varningarna har kommit i flera månaders tid. Trots det har inte tillräckligt med hjälp kommit fram till den krigshärjade regionen Tigray i norra Etiopien.

Vi förutsåg att 400 000 befann sig i svältliknande tillstånd, i risk för hungersnöd, sade FN:s humanitära chef Martin Griffith till Reuters tidigare i veckan och hänvisade till en rapport från i juni.

Hur många som nu lider av akut hunger är svårt att bedöma. Rapporter inifrån Tigray är få.

Medveten blockad

Drygt 600 lastbilar med förnödenheter har kommit in i Tigray de senaste månaderna. Det beräknas bara fylla en dryg tiondel av behovet. Hjälporganisationer bedömer att 100 lastbilar behöver föras in varje dag.

Striderna om Tigray inleddes mitt under skördesäsongen, i november 2020, vilket förstörde grödor ämnade att räcka hela året. Det regionala styret, Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) hade då sagt att det inte längre erkände den etiopiska centralregeringen.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som 2019 belönades med Nobels fredspris för försoningsprocessen med den gamla ärkefienden Eritrea, svarade med att skicka trupper som tog kontroll över området.

Enligt FN beror hungersnöden på att regeringen medvetet blockerat förnödenheter sedan TPLF återtog makten över regionen, efter offensiver i somras.

Det här kan åtgärdas genom ett regeringsbeslut, sade Griffith i tisdags.

Anklagelserna togs inte emot väl av Etiopien. I torsdags förklarade utrikesdepartementet sju FN-tjänstemän "persona non-grata", oönskade personer, och gav dem 72 timmar på sig att lämna landet eftersom de "lagt sig i interna angelägenheter". Beslutet har fördömts av bland andra FN:s generalsekreterare och Vita huset.

Representanter för den etiopiska regeringen skyller hungern på TPLF, som anklagas för att ta lastbilarna i beslag. Att flera lastbilar som åkt in i Tigray fastnat där bekräftas av FN.

Annons

Annons

Slut på sjukhuset

90 procent av befolkningen i Tigray – 5,2 miljoner människor – beräknas vara i behov av hjälp. Mer än en femtedel av alla barn under fem år är undernärda. Nästan 80 procent av alla kvinnor som ammar eller är gravida lider av akut näringsbrist.

Det går att jämföra med vad vi såg under svälten i Somalia 2011, säger Griffith.

Vittnesmål som en hjälporganisation samlat in och AFP tagit del av beskriver hur mödrar matar sina barn med löv för att försöka hålla dem vid liv.

Enligt Hayelom Kebede, forskningschef vid Ayder Referral-sjukhuset i Tigrays regionhuvudstad Mekele, börjar sjukhuset få slut på livsviktiga förnödenheter, som matersättning. Flera barn har dött av svält den senaste veckan, säger han till AFP.

Det värsta med att bevittna svält är att se människor genomlida dödsvåndor utan att dö. . . Det tar tid, kroppen blir först svagare och svagare. Det är värre än att dödas av en kula, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.