A-
A+

FN-råd fördömer människorättsbrott i Belarus

Belarus och presidenten Aleksandr Lukasjenko fördöms av omvärlden. Arkivbild
Belarus och presidenten Aleksandr Lukasjenko fördöms av omvärlden. Arkivbild
BelarusTT-AFP-Reuters

Pressen från omvärlden ökar på Belarus president Aleksandr Lukasjenko.

FN:s råd för mänskliga rättigheter kräver i en resolution ett stopp på överträdelser mot mänskliga rättigheter i landet.

Annons

Annons

I resolutionen kräver rådet att Belarus slutar att slå ned på fredliga protester och uppmanar FN:s människorättschef Michelle Bachelet att undersöka överträdelser i samband med fjolårets presidentval, då Lukasjenko utropade sig till segrare med 80 procent av rösterna.

Rådet "fördömer de pågående grova överträdelser mot mänskliga rättigheter som har skett i samband med presidentvalet 2020". 20 av totalt 47 länder röstade för resolutionen, 7 röstade emot.

Pekar ut 20 000

Dessutom har USA och 18 andra främst europeiska länder – bland annat Storbritannien, Polen, Danmark, Norge och Finland – meddelat att man skapar en ny organisation, IAPB, som ska samla bevis för de "dagliga övergrepp" mot mänskliga rättigheter som sker i Belarus. Materialet ska sedan lämnas över till FN för att kunna användas i framtida åtal och rättegångar.

Protesterna sedan presidentvalet i fjol har varit omfattande. Belarus åklagarmyndighet har inlett rättsliga processer mot över 20 000 av de hundratusentals personer som har deltagit i protesterna, uppger myndigheten för den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Annons

Annons

Anklagas av Polen

Grannlandet Polen anklagar samtidigt Belarus för att förtrycka den polska minoritetsbefolkningen i landet. Detta sedan polska och belarusiska medier rapporterat att en ledare för den polska diasporan, Andzelika Borys, har dömts till 15 dagars fängelse.

Jag vill uttrycka ett absolut fördömande av gripandet av Andzelika Borys. Vi kan inte tillåta några gisslantagningar, vilket man kan kalla det här för, på det här sättet, säger Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!