A-
A+

FN: Skador på över 200 kulturarv i Ukraina

Ett förstört museum i Mariupol. Bild från april.
Ett förstört museum i Mariupol. Bild från april.
UkrainaTT-AFP

Hittills har över 200 platser med kulturell betydelse skadats under kriget i Ukraina, enligt FN som jämför satellitbilder över krigsområden.

Annons

Annons

FN jämför satellitbilder tagna före och efter den ryska invasionen av Ukraina för att granska förstörelsen av kulturarv. Bilderna och resultaten ska göras publika de närmaste veckorna.

Hittills har FN-organet Unesco bekräftat att 207 kulturellt viktiga platser har fått skador eller förstörts.

Därav är 88 religiösa platser, 15 är museer, 76 är byggnader av historiskt eller konstnärligt värde. 18 av de skadade platserna är monument och tio är bibliotek.

Värst drabbat är östra Ukraina och områden runt huvudstaden.

Vår slutsats är att det är dåligt, och det kan fortsätta att bli ännu värre, säger Krista Pikkat, chef för avdelningen för kultur och nödsituationer vid Unesco.
Under krig skadas kulturarvet ofta som en sidoeffekt, men ibland är det specifikt riktat eftersom det är kärnan i länders identitet, fortsätter hon.

Jämför före och efter

Unesco – FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur – har gått samman med FN:s satellitcenter Unosat för att ta fram plattformen.

Baserat på rapporter från fältet skickar Unesco en lista över potentiellt skadade platser till Unosat som sedan efterfrågar satellitbilder från kommersiella leverantörer.

En liten grupp experter från Unosat studerar sedan skillnader mellan före- och efterbilder.

Annons

Annons

Sämre förutsättningar

Huruvida en bild kan tas beror på vädret, och arbetet i Ukraina väntas bli svårare under den kommande vintern med ett tätare molntäcke och eventuell snö som täcker marken. De berörda platserna är markerade på en karta och plattformen har en sökbar databas. Däremot sägs inget om vem som har orsakat skadorna.

Vi jobbar inte med att säga vem som har gjort vad och varför, säger Pikkat.
Men vi vet att denna dokumentation under tidigare omständigheter också har använts av landets myndigheter om de vill undersöka anklagelser om krigsförbrytelser.

Inget av Ukrainas sju världsarv har hittills skadats under kriget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.