A-
A+

FN-team ska välsigna Fukushimas utsläppsplan

Japans vattenplaner vid Fukushima är kontroversiella. Bilden är från en demonstration i Seoul, Sydkorea, i somras.
Japans vattenplaner vid Fukushima är kontroversiella. Bilden är från en demonstration i Seoul, Sydkorea, i somras.
JapanTT

Internationella experter är på plats i Fukushima. Tanken är att de ska ge sin välsignelse till Japans omstridda plan att släppa ut spillvatten från det havererade atomkraftverket i havet.

Annons

Annons

Det radioaktiva vattnet lagras runt kärnkraftverket – men snart finns det inte plats för mer. Arkivbild.
Det radioaktiva vattnet lagras runt kärnkraftverket – men snart finns det inte plats för mer. Arkivbild.

När planen offentliggjordes i våras väckte den ett ramaskri från grannländer som Kina och Sydkorea. Även områdets fiskeindustri protesterar – förtroendet för att fisken är hälsosam har knappt hunnit återuppbyggas efter olyckan för tio år sedan, och nu kommer detta.

Vattnet är en bokstavligen växande huvudvärk. Efter haveriet som följde på en jordbävning och tsunami 2011 handlade det om mindre mängder kylvatten från Fukushimas atomkraftverk som man inte vågade släppa ut. Men sedan dess har regn och insipprande grundvatten lett till att de lagrade mängderna växt till långt över en miljon ton.

Godkänt av regeringen

Operatören Tepco offentliggjorde planen för utsläppet i våras, och i augusti meddelades att en en kilometer lång tunnel ska byggas ut i havet. Bygget ska påbörjas nästa år och hela operationen kommer att ta lång tid.

Japans regering har godkänt förfarandet, med motiveringen att vattnet filtreras för att få bort nästan all radioaktivitet. De ansvariga argumenterar också att så länge vattnet finns kvar kan inte uppstädningen av olycksområdet börja på allvar.

Att avveckla ett kärnkraftverk kan även i normala fall ta decennier – vilket illustreras av svenska Barsebäck, där rivningen knappt har påbörjats trots att reaktorerna stängdes av 1999 respektive 2005. Hur långvarig och dyr städprocessen blir i Fukushima är svårt att sia om. Forskare har tidigare sagt till TT att den totala notan kanske redan närmar sig motsvarande 10 000 miljarder kronor.

Annons

Annons

Dyr återstart

Expertlaget som nu anlänt kommer från det FN-anknutna globala atomenergiorganet IAEA. De ska dubbelkolla att utsläppen inte bryter mot några internationella regler – och ge en välsignelse som Japan hoppas ska dämpa kritiken, skriver AP.

Enligt nyhetsbyrån är det nu en mindre förgrupp som anlänt i området, medan ett expertteam på elva personer kommer i december.

IAEA:s rön ska redovisas "på ett respektfullt och transparent sätt", har den nye industriministern Koichi Hagiuda lovat.

Efter olyckan stängde Japan de flesta av sina kärnkraftverk. Att starta upp dem igen med nya säkerhetskrav blir dyrt, men Hagiuda har sagt att vissa av reaktorerna ändå måste tas i bruk igen. Annars klarar landet inte klimatmålen, eftersom utbyggnaden av sol- och vindkraft inte hunnit tillräckligt långt än.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.