A-
A+

FN varnar om svältkatastrof i Tigray

Hjälpsändningar har svårt att komma fram till krigsdrabbade Tigray i Etiopien. Arkivbild.
Hjälpsändningar har svårt att komma fram till krigsdrabbade Tigray i Etiopien. Arkivbild.
EtiopienTT-AFP

FN varnar för en katastrof i norra Etiopien och den krigssargade regionen Tigray.

Annons

Annons

FN-oganet OCHA uppmanar samtliga parter i striderna i Tigray att tillåta tillförsel av förnödenheter och medicin.

FN:s humanitära organ konstaterar att det råder en närmast total blockad av området. Flera miljoner invånare riskerar hungersnöd och till och med svält.

Tio månader krig

Strider har pågått i tio månader. Konflikten inleddes i november 2020 då den etiopiska regeringen i Addis Abeba inledde en militär offensiv mot Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) som hade makten i Tigray-provinsen.

Konflikten har under 2021 präglats av sexuellt våld mot civila och misstänkta massakrer. TPLF återtog merparten av Tigray-regionen i juni och juli, men större delen av nödhjälpen till regionen är blockerad av regeringen.

5,2 miljoner människor, eller 90 procent av befolkningen i regionen behöver akut stöd, skriver OCHA på torsdagen. Organet vädjade till regeringen i Etiopien att släppa fram hjälpsändningar.

Annons

Annons

En väg

Det finns för närvarande bara en fungerande väg in till Tigray som FN och hjälporganisationer kan använda. Byråkratiska spärrar gör att transporter "är extremt svåra" att genomföra.

För närvarande väntar över 170 lastbilar vid staden Semera nära Tigray i väntan på att få resa in i provinsen.

Etiopiens regering anser att kritiken är felaktig. Premiärminister Abiy Ahmeds talesperson Billene Seyoum sade på en presskonferens på torsdagen att lastbilarna "är på väg" och att Etiopien minskat antalet vägspärrar från sju till tre. Dessa uppgifter har inte kunnat bekräftas av oberoende källor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!