A-
A+

Födda med snitt hämtar in "brist" på bakterier

470 barn som fötts på Hallands sjukhus har lämnat prover i forskning om tarmbakteriers utveckling. Studien visar bland annat att barn som fötts med kejsarsnitt, och därmed fått en mindre uppsättning bakterier, hämtar in sitt 'underläge' till femårsåldern. Arkivbild.
470 barn som fötts på Hallands sjukhus har lämnat prover i forskning om tarmbakteriers utveckling. Studien visar bland annat att barn som fötts med kejsarsnitt, och därmed fått en mindre uppsättning bakterier, hämtar in sitt "underläge" till femårsåldern. Arkivbild.
HälsaTT

Barn som föds med kejsarsnitt får färre nyttiga tarmbakterier än de som föds med vaginal förlossning. Men vid fem års ålder är skillnaden nästan borta, visar en studie.

Kejsarsnitt har också kopplats till allergier. Men det är oklart hur kopplingen ser ut.

Annons

Annons

Ett barn som föds med vaginal förlossning får med sig många bakterier från modern på vägen ut.

Barn som föds med kejsarsnitt får bakterier från omgivningen i stället. De är inte lika väl anpassade till livet i barnets tarm, säger Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Följden blir att bebisar som fötts med kejsarsnitt har färre olika sorters bakterier i tarmsystemet, där kroppens största samling av nyttiga bakterier finns. Detta kan till exempel påverka hur immunförsvaret mognar.

Man har i tidigare studier sett att barn som föds med kejsarsnitt verkar ha större risk att utveckla allergier, till exempel, säger Fredrik Bäckhed.

Söker förklaring

Men orsaken är inte klarlagd.

Beror det just på att barnen fötts med kejsarsnitt, eller på någon annan bakomliggande faktor? De flesta som föds med kejsarsnitt i Sverige gör det av någon medicinsk anledning, påpekar Bäckhed.

Forskningen som nu läggs fram ger dock ett positivt besked: När barn som fötts med kejsarsnitt är fem år, är deras tarmflora i stort sett lika utvecklad som hos femåringar som fötts vaginalt.

Det visar en studie av 470 barn på Hallands sjukhus, som följts med provtagning vid fem tillfällen. Tarmfloran växer i kapp, kan man säga.

Annons

Annons

Inte som vuxna

Ett annat resultat i studien är att utvecklingen av nyttiga bakterier sker i olika takt hos olika individer. Forskarna jämför det med att lära sig cykla. Barn övar upp sig olika fort, men de allra flesta lär sig till slut.

Generellt går utvecklingen av tarmfloran långsamt.

Flera bakterier som man vet är viktiga hos vuxna har inte utvecklats vid fem års ålder. Det är alltså en process som fortsätter, antagligen till tioårsåldern, men kanske längre, säger Fredrik Bäckhed.

Tarmens bakterier är viktiga. Vissa skickar nödvändiga signaler av olika slag till andra delar av kroppen. Andra deltar i matsmältningen genom att bryta ner fibrer som finns i kosten.

I viss ordning

Fredrik Bäckhed vill helst inte använda ordet tarmflora.

Bakterier är varken växter eller djur, påpekar han.

I stället talar Bäckhed om mikrobiota – ett avgränsat ekosystem med mycket små levande organismer av olika slag, till exempel bakterier, virus och svampar.

Bakterierna i tarmen utvecklas naturligt i en viss ordning, så att en "generation" förbereder för nästa. Den ordningen störs om ett barn föds med kejsarsnitt. Men vid fem års ålder har alltså barnen som kom efter i starten i stort sett hunnit i kapp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!