A-
A+

Folketinget kastar ut fängelsedömda Støjberg

Dansk Folkepartis tidigare partiledaren Pia Kjærsgaard var en av många DF-politiker som försvarade Inger Støjberg när folketinget röstade om att den tidigare migrationsministern är olämplig som ledamot i parlamentet.
Dansk Folkepartis tidigare partiledaren Pia Kjærsgaard var en av många DF-politiker som försvarade Inger Støjberg när folketinget röstade om att den tidigare migrationsministern är olämplig som ledamot i parlamentet.
DanmarkTT

Danmarks tidigare migrationsminister Inger Støjberg kastas ut ur parlamentet på grund av att hon dömts till fängelse i riksrätten.

När folketingskollegorna i närmare fyra timmar debatterade hennes lämplighet som ledamot försvarades Støjberg främst av Dansk Folkeparti, som vill ha henne som ny partiledare.

Annons

Annons

Inger Støjberg bjuds på godis från Pernille Vermund, partiledare för Nye Borgerlige, som röstade nej till att Støjberg skulle uteslutas ur folketinget.
Inger Støjberg bjuds på godis från Pernille Vermund, partiledare för Nye Borgerlige, som röstade nej till att Støjberg skulle uteslutas ur folketinget.

Själva omröstningen var odramatisk eftersom alla partier förutom Dansk Folkeparti (DF) och Nye Borgerlige redan på förhand uppgett att man såg Inger Støjberg som olämplig att sitta kvar som folketingsledamot.

Riksrätten dömde i förra veckan Støjberg – som är politisk vilde sedan februari i år – till 60 dagars fängelse för att under sin tid som migrationsminister i Venstreregeringen ha gett en lagvidrig instruktion. Den handlade om att skilja asylsökande par åt i de fall då den ena parten är minderårig (under 18 år).

Direkt efter omröstningen ombads Støjberg att lämna folketingssalen och en ersättare kallades in.

Jag blir hellre utröstad av mina kollegor här i folketinget för att ha försökt skydda några flickor, än utröstad av det danska folket för att jag valt att blunda, sade huvudpersonen själv sedan inför ett pressuppbåd.

Försvarades av DF

Trots att utfallet var väntat debatterades förslaget om en uteslutning i närmare fyra timmar. Framför allt var det invandringskritiska DF som försvarade Støjberg genom att göra sakpolitik av frågan. Flera DF-politiker tog ordet och ansåg att exempelvis regeringspartiet Socialdemokratiet uppvisade en dubbelmoral.

Man röstar ut henne från folketinget, men man menar samtidigt att hon gjorde det rätta när man särade de unga flickorna från deras äldre män. Det hänger inte riktigt ihop, sade Kristian Thulesen Dahl, avgående partiledare för Dansk Folkeparti.
Även om vi kan vara politiskt eniga upphör enigheten när man bryter lagen, sade Jeppe Bruus, politisk ordförande för socialdemokraterna.

Inger Støjberg har ännu inte sagt något om sin politiska framtid. Framträdande politiker inom Dansk Folkeparti vill att hon tar över som partiledare där – trots att Støjberg ännu inte är medlem i partiet.

Dansk Folkeparti ska välja sin nya partiledare på ett extrainsatt årsmöte den 23 januari, men kandidater måste anmäla sitt intresse senast den 7 januari.

Jag tror inte att ni ska räkna med att det sista är sagt från min sida, säger Inger Støjberg i ett kort svar om sin framtid.

Annons

Annons

Kan väljas in igen

Lars Løkke Rasmussen var statsminister när Støjberg gav den lagvidriga instruktionen, men även han har lämnat Venstre (i januari 2021). Både Løkke Rasmussen, som är politisk vilde, och Venstre röstade för att Støjberg är olämplig att fortsätta i folketinget.

Det här är årets kortaste dag, det är en mörk dag, sade Lars Løkke Rasmussen.
Det är många som har sagt att det är ett svårt beslut vi ska fatta, och det är det också på ett mänskligt plan. Men man kan inte sitta i folketinget om man är dömd till fängelse i 60 dagar, fortsatte den tidigare statsministern.

Olämpligheten som ledamot gäller mandatperioden ut. Ett folketingsval i Danmark ska hållas senast fyra år efter det föregående valet, men sittande statsminister kan utlysa val när som helst innan dessa fyra år har passerats.

Jag förväntar mig att Inger Støjberg kommer bli omvald vid nästa val med ett mycket stort väljarstöd, sade Pia Kjærsgaard, partiledare för Dansk Folkeparti 1995–2012, som en av de sista talarna innan omröstningen.

Nästa folketingsval måste hållas senast den 4 juni 2023.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.